Putyin bekeményített és szétbombáztatta az Iszlám Államot

A modern kori történelem egyik legnagyobb és legbonyolultabb, nehézbombázókkal végrehajtott támadásaként értékelték amerikai szakértők az orosz légierő keddi szíriai akcióját. Moszkva hadászati bombázókat küldött, hogy megsemmisítsék az Iszlám Állam egyes szíriai állásait.

Összesen 25 darab Tu-22-es Backfire, Tu-95-ös Bear és Tu-160-as Blackjack hadászati bombázó vett részt a koordinált, nagy hatótávolságú akcióban. Az egykor atomfegyverek szállítására kifejlesztett gépek Oroszország déli részéről, Oszétiából szálltak fel – írta a The Daily Beast című amerikai honlap.

 

Az akció a szíriai orosz légicsapások fokozódását jelezte, és hogy az orosz hadászati légierő immár „magához tért”, már nem küszködik finanszírozási nehézségekkel.

Valerij Geraszimov tábornok, orosz vezérkari főnök szerint 34 manőverező robotrepülőgéppel az Iszlám Állam 14 fontos célpontját sikerült megsemmisíteni, így parancsnoki központokat Idlíb és Aleppo tartományokban, valamint hadianyag-raktárakat Szíria északnyugati részén. A 14 Backfire-t, 6 Beart és 5 Blackjacket útjuk során Szu-27-es orosz vadászgépek kísérték. A washingtoni védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője szerint az oroszok előre tájékoztatták amerikai partnereiket az akcióról.

Mindhárom repülőtípus több ezer kilométert tud repülni, a fedélzetén húsztonnányi fegyverzettel. Ehhez hasonló nehézbombázói csak az Egyesült Államoknak és Kínának vannak. Az, hogy egyszerre 25 ilyen bombázót vetettek be, komoly erődemonstrációnak számít: az orosz légierőnek összesen 70 Backfire, 58 Bear és 13 Blackjack típusú gépe van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.