Ejtik a lengyel titkosszolgálat volt vezetője elleni vádat

A gyanú szerint tudott a CIA Lengyelországban működő állítólagos börtöneiről, ahol terrorizmussal gyanúsított személyeket hallgattak ki.

Megszüntetik a büntetőeljárást a lengyel nemzetbiztonsági szolgálat volt főnöke ellen, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy tudott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Lengyelországban működő állítólagos börtöneiről.

A vád ejtéséről a Gazeta Wyborcza című napilap számolt be kedden nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. A lengyel országos napilap tavaly év elején adott hírt arról, hogy Zbigniew Siemiatkowski ellen büntetőeljárás indult. Az eljárás megszüntetéséről az ügyben eljáró krakkói ügyészség döntött - írta a lap.

Siemiatkowski volt a lengyel nemzetbiztonsági szolgálat vezetője, amikor a CIA állítólag azt a gyakorlatot követte, hogy külföldön - az Európai Parlament és az Európa Tanács jelentései szerint többek között Lengyelországban - folytatta le terrorizmussal gyanúsított személyek kihallgatását. Az amerikai kormányzat azért folyamodott ehhez, hogy a kihallgatások során ne kelljen megfelelni a szigorú amerikai törvényeknek.

Jogvédők szerint a lengyel hatóságok próbálják eltussolni az ügyet, mert politikai szempontból igen kínos lenne, ha eljutna a perig. Adam Bodnar, a varsói Helsinki Bizottság alelnöke elmondta: a volt nemzetbiztonsági főnök ügyében több olyan váratlan fordulat történt - például az ügy áthelyezése Varsóból a krakkói bíróságra -, hogy "reális azt feltételezni, hogy történt politikai beavatkozás".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.