Ejtették a Korán-gyalázás vádját a 14 éves lánnyal szemben

A pakisztáni igazságszolgáltatás ejtette a Korán-gyalázás vádját egy 14 éves keresztény lány ellen, akit augusztusban szomszédai jelentettek fel. A lapokat a lány táskájába rejtő pap elleni eljárás azóta is folyik.

A csak Rimsa néven nevezett írástudatlan lányt szomszédai jelentették fel augusztusban azzal a váddal, hogy elégette egy Korán-értelmező kézikönyv több lapját, amelyeken versek voltak. Az ilyen tett az istenkáromlást büntető pakisztáni törvény szerint akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújtható.

Rimsát őrizetbe vették, majd szeptemberben házi őrizetbe helyezték, mert a nyomozás során felmerült a gyanú, hogy egy helybeli muzulmán pap helyezte a könyvlapokat a lány táskájába, amelyben már égett papírok voltak.

A papot letartóztatták, majd szabadlábra helyezték, de ellene az eljárás azóta is folyik. Kiderült, hogy a szóban forgó könyvlapokat azok a szomszédok adták a papnak - hogy ő tegye a lány holmijai közé -, akik a lányt feljelentették. A muzulmán vallású szomszédoknak az volt a céljuk, hogy a faluban lakó keresztényeket elűzzék. Mivel sok keresztény attól tartott, hogy rajta is megtorolják a lány állítólagos tettét, több százan valóban elmenekültek.

A vádlott egyik ügyvédje elmondta: azzal védekeztek a perben, hogy nem volt szemtanúja az állítólagos könyvégetésnek, valamint hogy a lány nagyon fiatal, írástudatlan és szellemi fogyatékos.

Paul Bhatti, a Pakisztánban többségben lévő szunniták és minden más kisebbség békés együttélésének ügyeivel foglalkozó miniszter pedig az ítélethirdetés után így nyilatkozott: ez egy történelmi jelentőségű ítélet, amely el fogja tántorítani az embereket attól, hogy hamisan vádoljanak bárkit. Ezenkívül az ítélet, valamint az a tény, hogy a társadalom kiállt az igazság és a tolerancia védelmében, kedvező színben fogja feltüntetni Pakisztánt külföldön - tette hozzá.

A keresztény vallású miniszter elődje tisztségében Sahbaz nevű fivére volt, akit tavaly meggyilkoltak, mert az istenkáromlást büntető törvény megváltoztatását követelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.