Ejtették a vádakat a kenyai elnök ellen

Uhuru Kenyattát azzal vádolták meg, hogy felelős a 2007-es választásokat követően kirobbant etnikai indíttatású erőszak szításáért.
A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) szerdán egy hét haladékot adott az ügyészeknek, hogy alátámasszák vagy ejtsék a vádakat. Az ügyészek ugyanis több időt kértek, hogy bizonyítékot gyűjtsenek Kenyatta ellen, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy ez sértené a vádlott jogait, akinek joga van ahhoz, hogy ügyét indokolatlan késedelem nélkül elbírálják - írja a Híradó.

A vádhatóság úgy vélte, Kenyatta a választásokat követő erőszakhullám megszervezéséért és a történtek kivizsgálásnak akadályozásáért egyaránt felelős. Az elnök ügyvédei visszautasították a vádakat.

Bár az ügyész ejtette a vádakat, Kenyattát ügyvédei kérésével ellentétben nem mentették fel, így az eljárás újraindulhat, ha új bizonyíték kerül az ügyészek birtokába.

A 2007-2008-s kenyai erőszakhullámban több mint ezren haltak meg, és 600 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat. Kenyatta ellen 2012-ben emeltek vádat, majd egy évre rá hazájában elnökké választották.

Az ügyész sérelmezte, hogy Nairobi nem ad át minden kért dokumentumot, amelyek vélhetően bizonyíthatták volna Kenyatta felelősségét. A bíróság megállapította ugyan, hogy a kenyai kormány "nem felelt meg a jóhiszemű együttműködés elvének", de hivatalosan mégsem állapította meg, hogy nem működik együtt a bírósággal, ami alapján a bíróság statútumának többi részes állama nyomást gyakorolhatott volna Nairobira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.