Éjjel írták át a Btk.-t

Román újságíró szervezetek kérik az államfőtől, hogy ne hirdesse ki a büntetőtörvénykönyvet módosító törvényt, amely ismét bevezetné a becsületsértés és a rágalmazás büntethetőségét.

A törvényhozók által „titokban” módosított törvény hatályba lépése hét évvel vetné vissza Romániát – figyelmeztettek. A közlemény szerint a honatyák egy régebbi, 2011-ben előterjesztett tervezetet szavaztak meg, miután a tartalmát „legalábbis gyanús körülmények között”, a voksolás előtti éjszaka radikálisan megváltoztatták. Egy modern demokráciában senki nem kerülhet börtönbe a szavai miatt – mutatnak rá az aláírók. Ironikusnak tartják, hogy a szigorítást éppen az emberi jogok nemzetközi napján fogadta el a parlament.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége közleményben ítélte el a Btk. módosítását, főként az eljárás átláthatóságát hiányolva.

A bukaresti parlament 2006-ban törölte a Btk. vonatkozó cikkelyeit, az uniós csatlakozási tárgyalások során. Utólag az alkotmánybíróság megállapította, hogy „a becsületsértés természeténél fogva végleges, az emberi méltóság pedig nem mérhető pénzben, és nem pótolható anyagi javakkal”, ezért a sajtó útján elkövetett becsületsértés ellen a polgári törvénykönyv nem nyújt kellő védelmet. Polgárjogi aktivisták viszont emlékeztetnek: az európai egyezmények elsőbbséget élveznek a román törvénykezéssel szemben, Az emberi jogok európai egyezménye pedig nem támasztja alá az alkotmánybíróság jogértelmezését.

A szervezetek nyitott kapukat döngetnek. Traian Basescu már bejelentette más okok miatt, hogy a jogszabályt visszaküldi megfontolásra a parlamentnek. Az alkotmány szerint az államfő egyetlen alkalommal küldhet vissza egy jogszabályt a törvényhozásnak, másodikra akár változatlan formában is kénytelen kihirdetni azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.