Éjféltől él a horvát határzár

Noha Horvátország nem tartozik a schengeni övezethez, Szlovéniához és Szerbiához hasonlóan éjféltől csak érvényes dokumentumokkal és vízummal engedi be területére a migránsokat - közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap.
Vlaho Orepic belügyminiszter kedden este a RTL kereskedelmi televízió Direktno című műsorában arról beszélt, hogy a szlovén intézkedések tükrében éjféltől Horvátországba is csak érvényes dokumentumokkal és vízummal lehet belépni.

Horvátország nem tagja a schengeni övezetnek, és bár csatlakozása folyamatban van, gyakorlatilag nincs különbség a horvát vagy a szerb eljárás között - hangsúlyozta. Orepic kiemelte: Horvátország felkészült minden eshetőségre, és a tényleges helyzet alapján fog intézkedni.

Szlovénia kedden közölte, hogy éjféltől ismét szigorít az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat a migránsokat engedi be területére, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének Szlovéniában. Az intézkedésekre Belgrád és Zágráb is reagált, és hasonló korlátozásokat léptetett életbe.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt két napban egyetlen migráns sem érkezett az országba. A bródi (Slavonski Brod) tranzitállomáson jelenleg 380, Közel-Keletről érkezett bevándorló tartózkodik, őket a szlovén hatóságok toloncolták vissza Horvátországba. Szlovénia eddig 662 illegális bevándorlót küldött vissza Horvátországba, Zágráb közülük 342-őt toloncolt vissza Szerbiába.

Szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta közel 660 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt, közülük március 4-éig hivatalosan 39-en kértek menedékjogot Horvátországban. A hatóságok eddig még egyet sem hagytak jóvá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.