Eiffel-torony magasságú pénzköteg a korrupciós botrányban

Csou Jong-kang (Zhou Yongkang), a kínai biztonsági szolgálatok egykori feje, a párt Politikai Bizottsága szűkkörű állandó bizottsága volt tagja után kenőpénzek elfogadásával vádolják Hszü Caj-hout (Xu Caihou) is, aki 2012-ig a Központi Katonai Bizottság alelnöke volt. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államfő, aki 2012. november 15 óta áll a párt élén, korrupcióellenes kampánya immár minden szinten tarol.

A kínai nyomozóhatóságok közlése szerint több mint 200 millió jüan (33 millió dollár) készpénzt találtak Vei Peng-juannak, az Országos Energia Hivatal szénbányászati részlegének helyettes vezetőjének lakásában. Hszü Csin-huj (Xu Jinhui), az egyik korrupcióellenes főügyész pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a házkutatásra a pénzügyi visszaélések, kenőpénzek elfogadásának gyanúja miatt indított vizsgálat keretében került sor. Az AP kommentáló mondata szerint ez az összeg az eddigi legnagyobb fogás Hszi Csin-ping elnöki kinevezése, az általa meghirdetett korrupció elleni kampány során. Ha 100 jüanosokban volt a készpénz, akkor a köteg az Eiffel-toronynál is magasabb lenne.

Közben a kínai védelmi minisztérium szóvivője a Kínai KP korrupcióellenes „elkötelezettsége" bizonyítékaként számolt be arról, hogy vizsgálat folyik Hszü Caj-hou (Xu Caihou), a Kínai Központi Katonai Bizottság (CMC) volt alelnöke ellen megvesztegetési pénzek elfogadása miatt.

– A fegyveres erők támogatják a párt zéró tolerancia megközelítését – jelentette ki a szóvivő, aki a Xinhua jelentése szerint jelezte azt is, hogy kivétel nélkül Xu valamennyi, az ügyben érintett rokonát is kihallgatják. A katonai ügyészség még kedden közölte, hogy Xu beismerte, hogy vezető helyzetével visszaélve „nagy mennyiségű" kenőpénzt fogadott személyesen illetve rokonain keresztül másoktól előreléptetésükért cserében.

Hszü ellen, aki 2004-től 2012-ig volt a nagyhatalmú CMC alelnöke, márciusban indult vizsgálat, majd a párt Központi Bizottsága júniusban döntött kizárásáról, ezzel egyidejűen megfosztották tábornoki rangjától is, s eltávolították a hadsereg kötelékéből. (A 71 éves Xu – mint a Xinhua írja – rákos beteg, a katonai kórházból szállították el a vizsgálat megindulásakor.)

A tábornok jó viszonyban volt Csouval, a kínai biztonsági szolgálatok egykori fejével, a párt PB szűkkörű állandó bizottsága volt tagjával is, aki ugyancsak elbukott, noha korrupciós ügye kivizsgálásának végeredményéről, így az ítéletről még nincs hír. Az sem köztudott, hogy hol tartják őrizetben, gyakorlatilag egy éve eltűnt már a közéletből. Mindkét eset komoly figyelmeztetés a katonai vezetőknek, akik közül sokan éppen Hszü idején emelkedtek felsőbb pozíciókba. A néphadseregnek ugyan a kilencvenes évek óta megszűnt valamennyi üzleti, vállalkozási tevékenysége, ám a katonai megrendelések körül lehetnek akár korrupciós ügyek.

Mindkét említett eset alighanem szerepelt a Kínai KP KB októberi négynapos zárt ajtók mögött tartott tanácskozásán, amelynek egyik fő témája az igazságügyi reform, köztük a bírósági szervek hitelének, önállóságának erősítése, a korrupció elleni harccal kapcsolatos új törvények, valamint a halálbüntetés kérdéskörének áttekintése volt. 

A Központi Bizottság az üléséről kiadott dokumentumban állást foglalt a bírók függetlensége mellett, elutasítva a helyi funkcionáriusok beavatkozását. Helyre kell állítani az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat a lakosság körében – nyomatékosítja a pártvezetés. A reform keretében újra szabályozzák a bizonyítékok beszerzésének és használatának normáit is, így kizárják az erőszakkal való visszaélést, a kínzás eszközét. Szó van terrorizmus-ellenes törvények meghozataláról is, tekintettel a Hszincsiangban szaporodó, az ujgur kisebbségre építkező szeparatista akciókra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.