Ehud Olmert kirúgta főtárgyalóját

Ehud Olmert távozó izraeli kormányfő felfüggesztette a Hamász és Izrael közötti tűzszünet ügyében Egyiptommal tárgyaló izraeli küldöttség vezetőjét a miniszterelnöki hivatal bírálata miatt. Ámosz Gilád őrültségnek nevezte, hogy a tűzszünet ügyét összemossák a 2006-ban túszul ejtett Gilád Salit izraeli tizedes sorsával.

Ehud Olmert távozó izraeli kormányfő felfüggesztette a Hamász és  Izrael közötti tűzszünetért Egyiptommal tárgyaló izraeli  küldöttség vezetőjét, amiért élesen bírálta a miniszterelnöki  hivatalt - jelentette hétfőn az izraeli közszolgálati rádió.

A rádió szerint Olmert megsértődött Ámosz Giládra egy múlt heti interjú miatt, amelyben a küldöttség vezetője azt állította, kormánya megsértette Kairót, következetlennek nevezve a tűzszünet megkötésében tanúsított politikáját. „Giládnak kényes szerepe volt, hiszen ő vezette a Hamásszal kötendő tűzszünetről és a (2006-ban túszul ejtett) Gilád Salit szabadon engedéséről Egyiptommal tárgyaló küldöttséget, de sajnos viselkedése – különösen a Maariv napilapnak a múlt héten adott interjúja – miatt elvesztette felettesei belé vetett bizalmát - mondta a miniszterelnöki hivatal egy meg nem nevezett tisztségviselője.

A Maariv című izraeli napilap egy Giládhoz közel álló, de meg nem nevezett személyre hivatkozva szerdán azt írta: a küldöttségvezető őrültségnek nevezte Olmertnek azt az indítványát, hogy szabják a tűzszünet megkötésének feltételéül a palesztinok fogságában lévő izraeli katona, Gilád Salit szabadon engedését, miközben Egyiptom mereven elzárkózik attól, hogy összekössék a tűzszünetet a katona ügyével. „Egyiptom az utolsó megmaradt szövetségesünk a térségben" - idézte Ámosz Gilád szavait a lap forrása.

A miniszterelnök egyúttal felkérte a köztisztviselőket felügyelő  hivatalt, hogy vizsgálja meg, függelemsértésnek minősülnek-e Gilád  kijelentései. Olmert hivatala és a védelmi minisztérium – ahol Gilád a  diplomáciai és biztonsági osztály vezetője – egyelőre nem kommentálta a rádió beszámolóját. A minisztériumi osztályvezető tartalékos tábornok, és az utóbbi években az arab világgal kényes kérdésekről tárgyaló kulcsember lett.

Ezzel párhuzamosan az izraeli hadsereg légitámadást hajtott végre a Gázai övezet középső részén, mert palesztinok tüzet nyitottak egy izraeli járőrre – jelentették szemtanúk. Elmondásuk szerint az izraeli légierő a Magázi menekülttábortól keletre fekvő területeket bombázta. A palesztin fegyveresek pedig az övezetet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítésnél lőttek rá egy arra haladó járőrre. Az idézett szemtanúk azt nem tudták megmondani, hogy áldozatok vannak-e. Az izraeli hadsereg egyelőre nem tájékoztatott a történtekről.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.