Éhezés és robbantás Damaszkuszban

Washington felszólította a szír kormányt, hogy ne akadályozza a segélyszállítmányok eljuttatását az éhező civileknek. 16 katona meghalt, amikor a felkelők megtámadtak egy katonai ellenőrzőpontot.

Az USA felszólította a szír kormányt, engedélyezzék, hogy a segélykonvojok beléphessenek a felkelők kezén lévő damaszkuszi negyedekbe, és élelmet vigyenek az éhező civileknek. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a kormánypárti csapatok hónapok óta tartó ostroma miatt rengetegen rekedtek Damaszkusz bombázott városrészeiben – főleg Jarmúkban, Kelet-Gútában és Mudamijahban. Ezeken a helyeken kifogyóban van az élelem, a víz és a gyógyszer, a rezsim pedig szándékosan akadályozza, hogy eljuttassák a civileknek a létfontosságú segélyeket.

A Szabad Szír Hadsereg harcosai Rakkában
A Free Syrian Army fighter launches a rocket towards forces loyal to President Bashar Al-Assad in Raqqa October 18, 2013. REUTERS/Nour Fourat (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)

Washington szerint az alultápláltság miatt gyerekek halnak meg nem is olyan messze Bassár el-Aszad elnöki palotájától. A szír hadsereg korábban azzal fenyegette a felkelők kezén lévő városrészeket, hogy vagy megadják magukat vagy éhen halnak. A helyzet állítólag olyan rossz, hogy ezen a héten vallástudók egy csoportja fatvát bocsátott ki, mely szerint a Damaszkusz déli részein élőknek megengedett az amúgy tiltott állatok, például macska, kutya, szamár fogyasztása. A helyi aktivisták állítólag már el is kezdték összeszámolni azokat a halálseseteket, amelyeket az éhínség okozott, írja a BBC.

Eközben tovább folytak a fővárosban az összecsapások. Legalább 16 katona meghalt, amikor autóba rejtett pokolgép robbant egy, a hadsereg által emelt ellenőrzőpontnál szombat délelőtt az egyik külvárosban, számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet. Egy helybeli lakos azt mondta, a detonáció hatalmas volt, beleremegtek a környező épületek falai.

A SANA állami hírügynökség szerint fegyveres terroristák hajtották végre a merényletet a keresztények és drúzok lakta Dzsaramana és a felkelők kezén lévő Mleha városrész között lévő ellenőrzőpontnál. Az állami média és a szír rezsim politikusai általában a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelőket nevezik terroristáknak. Az OSDH információi szerint a harcosok az al-Kaidával is kapcsolatban álló al-Nuszra Front tagjai voltak.

A merénylet előtt a lázadók aknavetőkkel és tüzérségi ágyúkkal lőtték a területet. A robbanás után összecsapások kezdődtek, és a lázadók ismét aknavetőkkel törtek a városrészre, ahol augusztus 6-án egy autóba rejtett pokolgép robbanásában 18 ember halt meg. Dzsaramana lakói nagyrészt Aszad-pártiak.

Az ENSZ adatai szerint a 2011 márciusában kezdődött felkelésben eddig több mint százezren haltak meg, kétmillióan menekültek el országból, Szírián belül pedig 4,5 millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.