Éhezés fenyegeti a szíriai menekülteket

Az ENSZ Világélelmezési Programja kénytelen felfüggeszteni az étkezési utalványok rendszerét, melyet eddig a Jordániában, Libanonban, Törökországban, Irakban és Egyiptomban élő 1,7 millió menekültnek adtak. Az élelmiszer-támogatások befagyasztásával a Szíriából elvándorolt embereknek katasztrofális és éhes téllel kell szembenézniük.
A szíriai háború 2011-es kezdete óta az ENSZ élelmezési programja vásárolta az ételt rászorulók millióinak. A szervezet erre egy utalványos programot indított, mely lehetővé teszi a menekülteknek, hogy élelmiszert vásároljanak a helyi boltokban, mindezzel 800 millió dollárt pumpálva a befogadó országok gazdaságába.

Miután a szervezet nem tudta biztosítani a szíriaiak támogatására szánt 64 millió dollárt decemberben, a WFP úgy döntött hétfőn, hogy leállítja a rendszert. Súlyos finanszírozási problémák miatt az ENSZ élelmezéssel foglalkozó szervének döntenie kellett a Szíriának szánt támogatások csökkentéséről, amivel több mint 4 millió emberen próbált meg segíteni.

A WFP ügyvezető igazgatója, Ertharin Cousin felhívást intézett az adományozóknak, hogy tartsák tiszteletben kötelezettségvállalásaikat, arra figyelmeztetve őket, hogy a felfüggesztés romboló hatással lehet több mint 1,7 millió ember életére. Az igazgató szerint a döntés veszélyezteti a menekültek biztonságát és egészségét, és további feszültségeket, instabilitást és bizonytalanságot okoz a befogadó országokban. Az élelmiszersegély felfüggesztése katasztrófát okoz majd a már most is szenvedő családok számára.

Cousin hozzátette, hogy a szíriai menekülttáborokban élők egyébként is nehéz télre számíthatnak, különösképpen Libanonban és Jordániában, ahol az eső és sár áztatja át sátraikat, és a higiéniai körülmények is kedvezőtlenek. Sok gyereknek nincs egy cipője vagy meleg ruhája sem.

Muhannad Hadi, a WFP regionális sürgősségi koordinátora is megerősítette, a Guardiannak, hogy a szíriai krízis következményekkel jár mind a menekültek, mind az azokat befogadó országok számára. A koordinátor hozzátette, hogy a támogatás befagyasztása negatív hatást jelent majd mindkét fél számára. A befogadó országok súlyos terhet vettek ezzel a vállukra.

Greg Barrow, az élelmezési szervezet Londoni szóvivője szerint a felfüggesztés pontos hatásait nehéz felmérni, mivel a menekültek különböző körülmények között élnek az egyes országokban. Egyre többen élnek a táborokon kívül, és van lehetőségük kisebb munkákat végezni, és így pénzt keresni ételre. Mások viszont nagy táborokban laknak, és még mindig élelmiszerre szorulnak.

A szóvivő hozzátette, hogy néha a helyi közösségek tagja és a hatóságok is nyújtanak némi segítséget, de a WFP messze a legnagyobb élelmiszer-támogató, és nincs még egy olyan szervezet, amely 1,7 millió ember élelmezését képes ellátni. A szervezet sok más háború sújtotta országban is segít Szírián kívül, de a szóvivő szerint nem megoldható, hogy a pénzeket tetszés szerint az egyik válságból a másikba irányítsák.

Az utalványrendszer felfüggesztése három hónappal azután jött, hogy a WFP először jelezte, elfogyott a pénz, és egy héttel azután, hogy a szíriai menekültek támogatása elért egy kritikus pontot, 89 százalékos finanszírozási hiánnyal küszködnek.

Szíriában a három és fél évig tartó polgárháborúban több mint 200 ezer ember vesztette életét, 6,5 millió ember kényszerült elhagyni lakhelyét, és több mint 3 millió ember szorult az országon kívülre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.