Együttműködik Obama és McCain

A pártpolitikán való felülemelkedés jegyében kereste fel a választások vesztese a megválasztott elnököt. Republikánus tagja is lesz a kormánynak, bár nem McCain.

Gesztusnál jóval több, kínos Canossa-járásnál azért kevesebb - John McCain Chicagóban (amely a beiktatásra váró Barack Obama otthonaként már-már nem hivatalos fővárossá lépett elő) felkereste a megválasztott elnököt.

A két korábbi rivális utoljára még kampányvitában beszélt egymással, az pedig kínosan végződött, amikor a szenátusban összefutottak. (Obama vasárnap elbúcsúzott a Capitoliumtól, McCain Arizona szenátora marad.)

Bár mindkettejük stábja megerősítette: nincsen szó arról, hogy a republikánus politikus helyet kapna a leendő kormányban, kifejezték készségüket az együttműködésre. A kampányban is hangsúlyozták, hogy átlépik a pártok közötti választóvonalakat, ha a közös érdek megkívánja.

Az éghajlatváltozás mellett az egyik ilyen téma a gazdasági helyzet. - Konszenzus van gyakorlatilag a konzervatív, a republikánusokhoz húzó közgazdászok és a liberális, balra állók között. A konszenzus ez: bármit meg kell tennünk, amivel újra mozgásba lehet hozni a gazdaságot.

Márpedig most pénzt kell fektetnünk a gazdaság élénkítésbe - mondta például Obama vasárnap, a választások óta adott első tévéinterjújában. Ed Rollins, republikánus stratéga, a CNN elemzője szerint McCain jó összekötő a kongresszusi republikánusokhoz.
 
A megválasztott elnök szimpátiamutatója 75 százalék. Ez a legmagasabb az utóbbi évtizedekben és pontosan a tükörképe a januárban távozó George W. Bush megcsappant "népszerűségének".

A CBS "60 perc" című műsorában elhangzott interjúban Obama megerősítette: lesz republikánus a kormányában. Mint mondta, "hamarosan" kormányt hirdet, és a visszakérdezésre - a jövő héten-e? - megismételte e szót. Hillary Clintonnal való találkozója kapcsán csak annyit erősített meg: tanácsot kért a New York-i szenátornőtől, aki csütörtökön kereste fel Chicagóban.

Ugyanakkor az amerikai sajtó a legelőkelőbb helyek egyikén szerepelteti Clintont a lehetséges külügyminiszterek listáján, egyes források szerint Obama felkínálta neki a posztot. Az ötlet a meghatározó republikánusoknak is tetszik. Henry Kissinger, Richard Nixon és Gerald Ford egykori főkülügyére szerint a legutóbbi demokrata elnök felesége "kiváló választás", Arnold Schwarzenegger, Kalifornia konzervatív kormányzója pedig úgy véli: az "nagy lépés" lenne.

Sokan hangsúlyozzák: a demokrata előcsatározásokban alulmaradt Hillary Clinton világszerte ismert és elismert poltikus, megbízatása óriási hozadék lenne Amerikának.

Vannak azonban, akik a hátulütőkre figyelmeztetnek. John Bolton volt ENSZ-nagykövet, a Bush-kormány egyik korábbi keményvonalasa szerint az ember nem vesz fel olyasvalakit, akit aztán nem tud kirúgni. Számos elemző hangsúlyozza: a két Clinton együtt már hatalmas árnyékként tornyosulna a "kezdő elnök" felé. Ha Obama egyszer megszabadulna a lehetséges külügyminisztertől, úgy újra feltépné a hatalmas Clinton-tábor nehezen begyógyult sebeit.

(Washington)

A megválasztott elnök, és egykori riválisa. Barack Obama és  John McCain Chicagoban találkoztak
A megválasztott elnök, és egykori riválisa. Barack Obama és John McCain Chicagoban találkoztak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.