Együtt verné vissza a kibertámadásokat a NATO és az EU

Erősíti a gyakorlati együttműködést a NATO és az Európai Unió. A két szervezet az Észak-atlanti Szövetség varsói csúcstalálkozóján írt alá erről közös nyilatkozatot, amely mindenekelőtt az úgynevezett hibrid fenyegetés elleni összefogásról, a tengeri és a kibernetikai biztonságról, valamint közös hadgyakorlatokról szól.

Néha úgy tűnt, mintha a két szervezet „két külön bolygón” élnek – magyarázta az együttműködés szorosabbra fűzésének szükségességét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Szavai szerint támadás érheti a kulcsfontosságú infrastruktúrát, a bankrendszer ellen hajthatnak végre hacker akciót, a közösségi hálókon pedig dezinformációs kampánynak tehetik ki a lakosságot.

Támogatni kell a kelet- és közép-európai szövetségesek védelmét, erősíteni kell az elrettentést, fokozni az új – köztük a számítógépes – fenyegetésekkel szembeni ellenállást – hangoztatta Barack Obama amerikai elnök is.

A leginkább a három balti utódállam (Észtország, Lettország és Litvánia), valamint a tanácskozás házigazdája tart attól, hogy kibertámadás útján megpróbálják destabilizálni Nyugat-barát kormányukat, például az orosz anyanyelvű lakosság lázításával, ellenséges rádió- és tévéadásokkal, vagy úgy, hogy behatolnak az adott ország területére.

Az Oroszország elleni bizalmatlanságnak a legkategorikusabban Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter adott hangot. Mindaddig le kell tenni az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés vágyálmáról, amíg Moszkva vele szomszédos országokat száll meg mondta, a Krím elcsatolására és a kelet-ukrajnai válságra utalva. Obama viszont diplomatikusabban fogalmazott. Párbeszédet szorgalmazott Oroszországgal, de egyszersmind a szankciók fenntartását is szükségesnek nevezte mindaddig, amíg Moszkva nem teljesíti teljes egészében a kelet-ukrajnai rendezésről kötött minszki megállapodásokat. Ez utóbbiak várhatóan szombaton szerepelnek majd a csúcs napirendjén – akkor találkozik ugyanis a NATO-országok vezetőivel Petro Porosenko ukrán elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.