Együtt ül a náci frakció

Letartóztatásban lévő parlamenti képviselőket és pártvezetőket szigorúan őrzött börtönben fogtak perbe: a görög neonáci Arany Hajnalt utolérte az igazságszolgáltatás. Ám az elhúzódó válság közepette támogatókból nincs hiány.

A rács mögül is sikeresen kampányoltak a neonáci Arany Hajnal képviselői, akiket újraválasztottak ugyan, de most a börtönben folyik ellenük per. Súlyos bűncselekmények, százhúsz ügyvéd, háromszáz tanú: a hatalmas médiaérdeklődéssel kísért görög megaper egyáltalán nem biztos, hogy megingatja a szélsőjobboldali mozgalom népszerűségét.

Még szabadlábon: az Arany Hajnal képviselői február 5-én az athéni parlamentben
Még szabadlábon: az Arany Hajnal képviselői február 5-én az athéni parlamentben
Yannis Kolesidis / Reuters

– A társadalom dühét, a politikai rendszer elutasítását testesíti meg az Arany Hajnal – magyarázta lapunknak Sztavrosz Szamulidisz, az athéni Skai rádió- és tévéadó újságírója. A düh láthatóan kitart, mivel a párt 2012-ben 18 képviselőt juttatott be a háromszáz fős parlamentbe, s noha később mindegyiküket letartóztatták, ez sem vette el a szavazók kedvét: az idén januári voksoláson is 17 mandátummal jutalmazták a szélsőséges mozgalmat. – Az évek óta tartó válság végét továbbra sem látni. Még szerencse, hogy nem nőtt a népszerűségük – tette hozzá Szamulidisz.

Bűnszövetkezetben való részvétellel, gyilkossággal, illegális fegyvertartással és rasszista erőszakkal vádolnak a perben 69 személyt, köztük az Arany Hajnal vezérét, Nikosz Mihaloliakoszt. Ő nem jelent meg a szigorúan őrzött Koridalosz börtönben kialakított tárgyalóteremben (éppen házi őrizetben van), ott volt viszont a párt híve, Jorgosz Rupakiasz, akit Pavlosz Fisszasz baloldali, antifasiszta rapper 2013-as megölésével gyanúsítanak. A gyilkosság óriási felháborodást váltott ki. Ezután indult nyomozás a fasiszta eszméket nyíltan felvállaló –bár a neofasiszta címkét visszautasító – mozgalom ellen, amelynek a számlájára írják egy pakisztáni bevándorló halálra késelését is.

Az elhúzódó válság a garancia az Arany Hajnal sikerére. – Az elemzők attól félnek, hogy ha kudarccal zárul az EU/IMF páros és a görög kormány tárgyalása, elzárják a pénzcsapokat, és csökken a kormányzó baloldali párt, a Sziriza támogatottsága, akkor előrehozott választást írhatnak ki. Ez a forgatókönyv a szélsőjobboldalnak kedvezne – válaszolta a Népszabadság kérdésére Sztavrosz Szamulidisz. A görög mentőprogramot június végéig hosszabbították meg az uniós pénzügyminiszterek, addig kellene megegyezésre jutni.

A nagyszabású pert egyedülállóvá teszi, hogy egy teljes pártvezetés ül a vádlottak padján. Nem is akármilyen pártról van szó: az Arany Hajnalé a harmadik legerősebb frakció a görög parlamentben a Sziriza és a legnagyobb jobbközép tömörülés, az Új Demokrácia után. Ráadásul keményvonalas mozgalom a javából. – Az Arany Hajnal nem olyan, mint például Franciaországban a Nemzeti Front. Sokkal radikálisabb – hangsúlyozta az athéni újságíró. Jelképük a horogkeresztre emlékeztet, a pártvezetők rendszeresen hivatkoznak a náci ideológiára, és dicsőítik Adolf Hitlert.

Boszorkányüldözést emlegetnek az előzetes letartóztatásban lévő – a börtönben perbe fogott – politikusok, akik akár húszéves büntetést is kaphatnak. Az ítéletre azonban még várni kell. A nyomozás és a bizonyítékgyűjtés másfél évig tartott, s egy-másfél éves időtartamot jósolnak a héten megkezdődött és május elején folytatódó pernek is. A gyűlölet mindenesetre nem hagy alább. A meggyilkolt rapper barátaira a bíróság előtt támadtak rá az Arany Hajnal szimpatizánsai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.