A Szentföld békéjéért mádkoznak Csíksomlyón

– Annak a nemzetnek van jövője, aminek gyermekei is vannak. Ez a Szűzanya üzenete a mai búcsún – hangsúlyozta Jakubinyi György, az Erdélyi Főegyházmegye érseke szombaton, a 2014-es csíksomlyói búcsús szentmisét megnyitó beszédében.

Az érsek a mise elején, Ferenc pápa kérését tolmácsolva felkérte a híveket, hogy imádkozzanak a Szentföld békéjéért.

– Ma reggel kaptam kézhez a Szentatya megkésett üzenetét, hogy holnap délután, pünkösdvasárnap Szent Péter sírjánál imádkozni fog a Szentföld két vezetőjével, Simon Peresz úrral és Mahmúd Abbász úrral, és ezen az imatalálkozón jelen lesz I. Bartolomeiosz, minden ortodoxok konstantinápolyi ökumenikus pátriárkája. Azt kéri a Szentatya, hogy minden jóakaratú ember holnap délután, otthon lélekben imádkozzék velük együtt, hogy a Jóisten adja meg annak a földnek a békéjét, ahol elhangzott az Úr Jézus születésekor az angyali szózat: Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embernek – mondta.

A csíksomlyói nyeregben, a Hármashalom-oltár előtt helyi idő szerint déli fél egykor kezdődött meg a hagyományos szabadtéri szentmise. A zarándokok között van Áder János köztársasági elnök is. Az államfő magánlátogatásra érkezett Erdélybe – tájékoztatta az MTI-t Zsigmond Barna csíkszeredai főkonzul. 

A főcelebráns egykori elődje, Márton Áron püspök csaknem hetven éve elhangzott beszédéből idézve vezette fel az idei, 448. fogalmai búcsú jelmondatát: „Áldott a méh, amely Téged hordozott".

– Erdélyben a román, a magyar és a szász nemzet között a versengést az édesanyák döntötték el, mert a magyar édesanyák sajnos nem szültek, és mások szültek. Tehát ha azt akarjuk, hogy itt a jövőben is, minden évben találkozhassunk, és legyen még az összmagyarságot összefogó búcsú csíksomlyói búcsú a Boldogságos Szűzanya tiszteletére, akkor az ő emlékére és őt követve boldogok azok az édesanyák, akik vállalják az életet, vállalják az itthon maradást. Annak a nemzetnek van jövője, akinek gyermekei is vannak. Ez a Szűzanya üzenete a mai búcsún – hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.