Egyszer mindennek vége

Súlyos üzenetként értékelik Japánban, hogy az 53 éve szinte egyfolytában kormányzó Liberális Demokrata Párt és miniszterelnöke a japánok szemében alkalmatlan az irányításra.

Nem lesz jó karácsonya a japán miniszterelnöknek. Ezt a szigetország katolikus kormányfője, Aszo Taro jelentette ki, amikor kiderült, hogy három hónap alatt húsz százalékra süllyedt a népszerűsége. Ami talán a statisztikáknál is fájóbb számára, hogy az ellenzék vezetőjét mostanra már nála alkalmasabb vezetőnek találják a japánok.

Utóbbi pedig nagyon súlyos üzenet az ötvenhárom éve – egy néhány hónapos időszakot kivéve – lényegében megszakítás nélkül kormányzó japán Liberális Demokrata Párt (LDP) számára. Az LDP politikusai ugyanis korábban még úgy gondolták, hogy a Koidzumi Dzsunicsiro volt miniszterelnököt követő két fiaskó – az alig egy-egy évet megért Abe Sindzó és a Fukuda Jaszuo-kormányok – után a karizmatikus Aszo fel tudja rázni a népszerűségéből évek óta folyamatosan veszítő pártot.

A kép azonban nagyon hamar megváltozott a gazdag családból származó, miniszterelnök felmenővel is rendelkező képregényszerető kormányfőről. A legtöbben azt tartják, hogy Aszo nem találja meg hangnemet a lakossággal, érdekcsoportokat sértő elszólásai vannak, a gazdasági válság negatív hatásait csökkentendő pótköltségvetés benyújtásával kapcsolatos késlekedése pedig megkérdőjelezi, hogy a miniszterelnök képes-e véghez vinni a Japánban égetően szükséges szociális és gazdasági reformokat.

Talán még ennél is súlyosabb probléma, hogy Aszót saját pártjából is egyre több kritika éri. Nap mint nap kapnak szárnyra olyan hírek, hogy az  LDP-n belüli ideológiai különbségek miatt egyes politikusok kiszakadnának a pártból. A legtöbbször az adminisztratív reformokért felelős korábbi miniszter, Watanabe Josimi neve merült fel, mint aki az LDP-ből kilépve új pártot alakítana. Ehhez a spekulációk szerint csatlakozhatna néhány ellenzéki politikus, és egyesek szerint még a képviselőségi tagságától amúgy visszavonult Koidzumi ex-kormányfőnek is juthatna hely. Ha ez bekövetkezik, akkor már nem csak a jelenleg amúgy jó helyzetben levő ellenzéki Japán Demokrata Párt (DPJ), hanem az LDP-s rebellis reformerek is a törvényhozás alsóházának mielőbbi feloszlatását és új választásokat követelhetnének. Egy, a jövő év elején megrendezett választás a koalícióban jelenleg abszolút többséget élvező kormánypárt számára pedig akár megsemmisítő is lehet.

Japán sajtóértesülések szerint az LDP tagjainak nagy része sem hiszi már, hogy jövőre is hatalmon tudnak maradni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.