Szíria: egységkormányt javasol az ENSZ

Aszadot leléptetnék, de mindenki hatalomra kerülhet. Az elképzelést állítólag Oroszország is támogatja, de Moszkva cáfol. Mindeközben Damaszkuszban a Legfelsőbb Bíróság előtti parkolóban robbantottak.

Kofi Annan azt javasolja, hogy Szíriában hozzanak létre nemzeti egységkormányt a jelenlegi kormány és az ellenzék képviselőiből.

Robbantás a Legfelsőbb Bíróság épületénél Damaszkuszban. Annan egységkormányt akar, mindenkit kizárnának, aki akadályozza a megbékülést
Wrecked cars are seen at the site of an explosion outside Syria's highest court in central Damascus June 28, 2012. The explosion tore through the car park outside the court on Thursday, torching at least 20 cars, a Reuters witness said, but it was not immediately known if there were any casualties. REUTERS/Khaled alHariri (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja kizárná viszont a nemzeti egységkormányból mindazokat, akiknek a részvétele meghiúsíthatná a megbékélést célzó erőfeszítéseket és a stabilitás helyreállítását. Bár Annan konkrétan nem nevezte meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt, ez a kitétel elsősorban rá vonatkozik – közölték diplomáciai források szerdán New Yorkban.

Annan kezdeményezését már támogatásáról biztosította a Biztonsági Tanács öt állandó tagja, köztük az első hírek szerint Oroszország is. Több diplomata szerint ez elmozdulást jelezhetne az orosz álláspontban, bár az egyelőre nem világos, hogy a támogatás elvi jellegű-e, vagy Moszkva kihátrált a szövetségesének számító Aszad mögül.

Délután az orosz külügyminiszter már cáfolta is a híreket: – Semmiféle egyeztetett megállapodás nincs, a tervek kidolgozása továbbra is zajlik – közölte újságírók előtt Szergej Lavrov- Az orosz diplomata hozztette: nem tárgyalták Aszad esetleges távozását sem. Megismételve Moszkva korábbi álláspontját, Lavrov kijelentette, hogy az orosz fél tovbbra is elutasít bármiféle külső beavatkozást, "amely még a líbiainál is rosszabb helyzetet teremtene". – Ez vonatkozik Aszad sorsára is – idézte Lavrovot az Interfax. Lavrov felhívta a figyelmet, hogy tárgyalni fog a ma Szentpétervárra érkező Hillary Clintonnal is. Az amerikai külügyminiszter hivatalosan a "Nők és a gazdaság" című három napos konferencira megnyitójára érkezik a történelmi fővárosba. Honap már Genfben tárgyalnak szakértők, a szombati Szíria-konferencia előtt.

Oroszország többször is megismételte, hogy nem ragaszkodik ahhoz, hogy Aszad mindenáron hatalmon maradjon, de a döntést a szíriai népnek kell meghoznia, s nem külső nyomásra vagy katonai beavatkozás hatására, miként az Líbiában történt. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország a szíriai elnököt tartja felelősnek a vérontásért és az erőszakért, amelynek az ENSZ becslései szerint legalább tízezer áldozata van.

A 16 hónapja dúló konfliktus megoldását célzó javaslat lesz az egyik fő napirendi pont azon a tanácskozáson, amelyet szombaton tartanak Genfben a BT öt állandó tagja, továbbá Törökország, Irak, Kuvait, Katar és az Európai Unió részvételével. A politikai átmenetet elősegítő irányelveinek elfogadását Annan előfeltételül szabta ahhoz, hogy megszervezze a genfi értekezletet.

A tanácskozáson, amelyen Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is jelen lesz, megállapodásra kell jutniuk a résztvevőknek a politikai átmenet részleteiről és az új javaslat végrehajtásának mechanizmusáról.

Annan azt is szeretné elérni, hogy élesszék fel hatpontos béketervét, mert nem sikerült elérni a harcok leállítását a kormányerők és a fegyveres ellenzék között, noha elvileg mindkét fél elfogadta azt.

Szíriában tovább folytatódtak az összecsapások, Damaszkuszban a Legfelsőbb Bíróság előtti parkolóban robbantottak. Egyesek szerint a merénylet szimbolikus jelentőségű, az Aszad-rezsim hatalmi központját támadták meg. A szír állami tévé a felkelőket tette felelőssé.

Mindeközben Törökország készülődik, katonákat és légvédelmi rakétaállásokat rendelt a határhoz. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök bejelentette, mindenféle "katonai elem", amely eléri a török határt, célpontnak számít majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.