Egységkormány irányít majd a Gázai övezetben is

Vége a Hamász egyeduralmának a Gázai övezetben, a palesztin egységkormány veszi át a terület irányítását. Erről állapodott meg a két nagy palesztin párt, a mérsékelt Fatah és az iszlamista Hamász Kairóban - írja a Euronews.

A Mahmud Abbász vezette Palesztin Hatóság a nyári gázai konfliktus után döntött arról, hogy átveszi a közigazgatást a Hamásztól.A Fatah és a Hamász most megállapodott abban, hogy támogatják a palesztin vezetés folytatódó erőfeszítéseit, de hosszú még az út a célig – mondta Azzam Ahmed, a Fatah főtárgyalója.

A Hamász képviselője, Mussza Abu Marzuk azt jelentette be, hogy közösen szerveznek donorkonferenciát a Gázai övezet újjáépítéséért, és mindent megtesznek azért, hogy az adományozók biztosak lehessenek abban, hogy pénzüket valóban erre költik, így az ENSZ-t kérik fel arra, hogy az elejétől a végéig kísérje figyelemmel a folyamatot.

Az euronews kairói tudósítója szerint jócskán maradtak kérdések a megállapodás végrehajtásával és időzítésével, illetve a biztonsággal kapcsolatban. A legfontosabb kihívást a határellenőrzés és a Gázai övezetben lévő fegyverek jelentik.

A hét hétig tartó izraeli bombázás után Gáza jelentős része romokban van. Az újjáépítés évtizedekig is eltarthat, ráadásul külföldi pénz kell hozzá.A korrupció, illetve a fegyverre költött segélyek miatt jöhet végül az újjáépítés feletti nemzetközi kontroll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.