Egységesülne a széthúzó orosz ellenzék

Szolidaritás néven széles körű ellenzéki mozgalom alakult szombaton a Moszkvával határos Himkiben. "Majmok ringatják a csónakot" - gúnyolódnak a Kreml-pártiak.

Szolidaritás néven széles körű ellenzéki mozgalom alakult szombaton a Moszkvával határos Himkiben.

Az új alakulatban többek között részt vesz Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok Egyesült Állampolgári Frontja, az önmagát nemrég feloszlató és a Kreml által létrehozott pártalakuláshoz csatlakozó, liberális Jobboldali Erők Szövetsége néhány korábbi tagja - köztük Borisz Nyemcov, a párt volt társelnöke -, a Jabloko liberális párt több aktivistája, valamint az Oroszországi Népi-Demokratikus Szövetség mozgalom számos képviselője. Távol tartja magát viszont Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök, a mozgalom alapító vezetője és a mozgalom egésze, a Jabloko mint párt, valamint Vlagyimir Rizskov (bíróság által feloszlatott) Republikánus Pártjának hívei.

Az Oroszországi Föderáció 42 régiójából érkezett több mint 300 résztvevő megszavazta a széles körűre tervezett mozgalom megalakítását. A Szolidaritás hangsúlyozottan nem pártként alakult meg. Az alapszabályt és a programot a tavaszra tervezett kongresszus fogadja majd el.

A hagyományosan szétforgácsolt orosz ellenzék néhány jeles képviselője hosszú ideje fáradozik azon, hogy valamilyen módon összefogja a fellépést a Kreml szerintük egyre inkább tekintélyelvű politikájával szemben. Sokak szerint az egység hiánya okozta azt, hogy a valóban ellenzéki pártok a tavaly decemberi dumaválasztáson már nem csak a 7 százalékra emelt parlamenti küszöböt nem lépték át, hanem a korábbi, 5 százalékos szavazati aránytól is messze elmaradtak.

A szombati tanácskozás helyszínét az utolsó pillanatig titokban tartották a szervezők, hogy így elkerüljék a provokációkat, de igyekezetük kudarcot vallott.

Néhány résztvevő arról számolt be, hogy a tanácskozás első napján, pénteken mobiltelefonjuk nem működött. A kaszparov.ru honlap beszámolója szerint a résztvevőket pénteken autóbusz várta, amelyben Szolidaritás feliratú sapkákkal ellátott birkák voltak. Az állatokat részben eltört lábbal, részben már kimúltan dobálták ki a buszból.

Szombaton a Kreml párti Ifjú Oroszország mozgalom aktivistái a tanácskozáson röplapokat szórtak szét, amelyeken ez állt: "Vigyázat, veszélyes állatok! Majmok ringatják a csónakot!". Később az épület előtt banánnal a kezükben vonultak fel, s egy műanyag csónakot húztak, benne majommaszkot viselő emberekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.