Egységes terrorellenes hatóságot állítanának fel Franciaországban

A tavalyi párizsi merényletsorozat nyomán egy amerikai mintára szervezett, egységes hatóság felállítását javasolja az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság.

A különféle hatóságoknak egyesülniük kellene egyetlen, az Egyesült Államok Nemzeti Terrorelhárítási Központjának mintájára szervezett hatósággá - jelentette ki Georges Fenech, a bizottság elnöke.

A BBC emlékeztet, hogy számos kritika érte a hatóságok fellépését a januári, a Charlie Hebdo szatirikus magazin szerkesztősége elleni, és a novemberi terrortámadás sorozat kapcsán. Előbbi 17 ember életét követelte, míg az utóbbinak 130 halálos áldozata volt.

„Ami a titkosszolgálatokat illeti, a nemzetközi terrorizmus fenyegetésével szembeni fellépésben sokkal magasabbra kell tennünk a lécet" - szögezte le Fenech. Bizottságában bírálták a belga hatóságokat is, akiknek nem sikerült idejében megállítani az Iszlám Állam nevében végrehajtott novemberi merényletsorozat egyik résztvevőjét, Salah Abdeslamot, akinek így sikerült Belgiumba szöknie. A bujkáló férfit csak márciusban tartóztatták le Brüsszelben.

A vizsgálóbizottság megállapította, hogy a támadások után életbe léptetett szükségállapot csak mérsékelten volt hatással a biztonságra. A különleges biztonsági intézkedések keretében 6-7000 katona van szolgálatban Franciaországban, akik az iskolákra, zsinagógákra, bevásárlóközpontokra és más, hasonlóan érzékeny helyekre vigyáznak.

A szocialista párti képviselő, Sebastian Pietrasanta azonban kétségét fejezte ki, hogy bármilyen hatása is lenne ennek az intézkedésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.