Gáza: mindenki a tűzszünetre vár

A palesztin földsávon sok a civil áldozat: az izraeli akcióknak összesen 87 halottjuk van, ebből 50 polgári személy. Az akciók intenzitása csökkent, a Hamász állítólag már a tűzszünetben bízva az utolsó rakétáit lövi ki a zsidó állam felé.

Vasárnap éjjel és hétfő hajnalban is folytatódtak az izraeli akciók a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász irányítása alatt álló Gázai övezet ellen, amelyek célja elfojtani azt a rakétatámadás-sorozatot, amely Izrael lakóinak a felét fenyegeti – írja az AP amerikai hírügynökség. A likvidált milíciatagok mellett sok a civil áldozat: két felnőtt és két gyermek Gázavárosban akkor halt meg, amikor találat ért egy nagy családi házat, nem sokkal később pedig az izraeli légierő a hamászos nemzetbiztonsági hivatal épületét bombázta – legalábbis azt, ami az épületegyüttesből a korábbi akciók után megmaradt. A szerteszét repülő repeszdarabok itt egy gyermeket megöltek, egyet pedig életveszélyesen megsebesítettek. Két másik légitámadásban öt palesztin farmer vesztette életét, igaz, közülük hármat a Hamász később az Iszlám Dzsihád tagjaként nevezett meg.

A palesztin földsávon sok civil áldozat
A Palestinian walks past a destroyed Hamas security site after an Israeli air strike in Gaza City November 19, 2012. Hostilities between Islamist militants and Israel entered a sixth day on Monday as diplomatic efforts were set to intensify to try to stop rocket fire from the Gaza Strip and Israeli air strikes on Gaza. International pressure for a ceasefire seemed certain to mount after the deadliest single incident in the flare-up on Sunday claimed the lives of at least 11 Palestinian civilians, including four children. REUTERS/Yasser Gdeeh (GAZA - Tags: MILITARY CONFLICT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)

A szerda óta tartó konfliktusban egyre több izraeli támadás ér lakóövezeteket, főleg azokat a házakat, ahol a Hamász ismert tisztségviselői élnek. Izrael egy erről szóló figyelmeztetés után vasárnap egy kétszintes gázavárosi családi házat vett célba, ahol egy rendőrfőnök, Mohamed Dalou élt; az akcióban ő és 10 családtagja is életét vesztette, köztük négy nő és két gyerek. Az áldozatok száma Gázában most 87-nél jár, ebből ötven a polgári személy. Szerda óta az izraeli haderő 1350 célpontot támadott a palesztin földsávon, ahonnan vasárnap még 100 rakétát lőttek ki a zsidó állam területe felé. Ezek állítólag az utolsó Hamász-rakéták; szakértők szerint tűzszünetben bízva a palesztin szélsőségesek az utolsó fegyvertartalékaikat használják fel.

Kairóban ugyanis eközben gőzerővel folynak a tűzszüneti tárgyalások. Benjamin Netanjahu korábban már jelezte, hogy hajlandó átfogó tűzszünetet kötni, ha a Hamász felhagy a rakétatámadásokkal, és az egyiptomi fővárosban tárgyaló izraeli küldöttség már kapott is egy dokumentumot, benne a palesztin szervezet által megállapított feltételekről. Ezek között a kiszivárgott információk szerint előkelő helyen szerepel a gázai határok megnyitása, nem is annyira Izrael, mint inkább Egyiptom felé. A palesztin földsáv a legutóbbi háború, 2010 óta teljes-részleges izraeli blokád alatt él; vasárnap a harcok ellenére az izraeli hatóságok átengedtek 80 kamionnyi segélyt az övezetbe. A közvetítésben Egyiptomon kívül részt vesz Törökország és Katar, Laurent Fabius francia külügyminiszter vasárnap Jeruzsálemben tárgyalt, német kollégája, Guido Westerwelle pedig ma érkezik a régióba.

Azt a nyugati nagyhatalmak között senki nem szeretné, hogy a konfliktus szélesvásznú szárazföldi háborúvá nője ki magát, és úgy tűnik, nincs meg rá a hajlandóság az izraeli politikai elitben sem, amelyre január 22-én parlamenti választások várnak. A gázai határokon jelenleg 40 ezer katona várja, hogy parancsot kapjon az offenzívára, de ennek az esélye az idő előrehaladtával egyre kevésbé valószínű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.