Egyre több áldozatot szed a madárinfluenza Kínában

A madárinfluenza halálos áldozatainak száma 16-ra emelkedett Kínában. A kormány szerint a megbetegedések száma nőhet.

Újabb két ember halt meg Sanghajban, ahol a 77, H7N9 madárinfluenza-vírussal fertőzött beteg többségét regisztrálták. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), illetve a kínai hatóságok elsősorban az élő baromfit árusító piacokra koncentrálnak, pár ilyen helyen ugyanis pozitív eredményt mutattak a tesztet. Egyelőre még nem találták meg a megbetegedések pontos forrását, ezért a Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság arra figyelmeztet, hogy a megbetegedések száma nőhet. A vírus könnyen tovább is terjedhet: vasárnap már Pekingben is jelentettek eseteket.

- Hogyan fertőződtek meg ezek az emberek? Rejtély – mondta a Kínai Betegségmegelőző és -kontrolláló Központ (CDPCC) járványtani osztályának vezető tudósa, aki szerint nem világos, hogy a betegek negyven százaléka hogyan került kapcsolatba szárnyasokkal. A Reuters kínai tudósítások alapján készített elemzése szerint 77 betegből csak tíz ilyen van.

A kínaiak félnek, hogy elkapják a fertőzést, így észrevehetően kevesebb csirkehúst fogyasztanak. Az első megbetegedéseket két héttel ezelőtt regisztrálták, azóta a kínai szárnyasipar tízmilliárd jüant vesztett. A hatóságok több ezer szárnyast lemészároltak, és több élő baromfit áruló piacot is bezártak Pekingben és Sanghajban, hogy így akadályozzák meg a fertőzés tovább terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet kedden közölte, hogy még ezen a héten egy madárinfluenza szakértőkből álló nemzetközi csapat érkezik Kínába, hogy segítsenek kivizsgálni a megbetegedéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.