Egyre több a nő és a gyerek a menekültek között

Szinte üresen kong az Európai Parlament plenáris ülésének strasbourgi helyszíne, miközben a nemzetközi nőnaphoz igazítva ma délelőtt rendezik a vitát a menekült nők és gyerekek helyzetéről.
Több képviselő is jelezte: méltatlan, hogy egy ilyen fontos témában ily csekély az érdeklődés a parlamenti képviselők részéről. Elhangzott: az utóbbi hónapokban megfordult a menekültválság eddigi trendje, és a fiatal egyedülálló férfiak után immár egyre több nő érkezik a háború sújtotta területekről, főként gyerekekkel. Szégyenletes, hogy a nemzetállamok nem gondoskodnak az ő speciális igényeikről, egészségügyi és egyéb gondjaik megoldásáról, s nem foglalkoznak például a terhes nők egyedi ellátásáról.

Az a jelentés, amely ez ügyben született, a ma délelőtt felszólaló képviselők szerint alapos és jó, de – mint többen is hozzátették – inkább csak egyfajta vágyott képet jelenít meg, a problémát nem oldja meg. Ezért sokan azonnali és radikális cselekvési programot sürgettek, amely kötelezi a tagállamokat, hogy külön figyelmet fordítsanak a hátrányos helyzetű menekültekre – nőkre, gyerekekre –, akik ki vannak téve szexuális és egyéb erőszaknak.

A helyzetüket nem könnyíti meg – jegyezték meg jó néhányan –, hogy mindeközben Brüsszelben az uniós miniszterelnökök olyan rendeletet alkottak, amely voltaképp kollektíven kiutasítja a menekülteket Európából. Emiatt sokan képmutatónak tartották a délelőtti vitát, és érzéketlennek nevezték azokat a képviselőket, akik pusztán a határok lezárásával oldanák meg a menekültügyi problémát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.