'Egyoldalúsága miatt nem támogatta Magyarország a Goldstone-határozatot'

A Goldstone-határozatot Magyarország a dokumentum "néhány esetben egyoldalúságra mutató elemei" miatt nem támogatta - közölte a helyettes külügyi szóvivő hétfőn; Balogh Dénes hozzátette, a határozat az EU megítélése szerint veszélyeztethetné a béketárgyalások folytatásának lehetőségét.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (EJT) pénteken fogadta el a palesztinok által kezdeményezett határozatot, amely jóváhagyja a testület által kijelölt tényfeltáró bizottság jelentését. A Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezetésével készített jelentés szerint az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek is követtek el háborús bűnöket Izrael ez év eleji gázai övezeti offenzívája idején.

A jóváhagyó határozatot 25 szavazattal 6 ellenében, 11 tartózkodás mellett fogadták el, az arab és muzulmán országok, az el nem kötelezettek és az afrikai országok támogatásával, amelyek többséget alkotnak a tanácsban. A hat ellenszavazatot az Egyesült Államok és öt európai ország - Hollandia, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Ukrajna - adta le. Kína és Oroszország támogatta a jóváhagyást, Franciaország és Nagy-Britannia nem vett részt a szavazáson.

Bár Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a tényfeltáró misszió munkájának, a határozatot azonban annak "néhány esetben egyoldalúságra mutató elemei" miatt nem támogatta - írta Balogh Dénes helyettes külügyi szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint felidézte, a Goldstone tényfeltáró bizottság 2009. április elején kapta mandátumát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsától. A bizottságot azzal bízták meg, hogy vizsgálja ki a Gázai-övezetben 2008. december 27. és 2009. január 18. között folytatott katonai műveletek során történt emberi jogi és humanitárius jogsértéseket.

A kérdés 2009. szeptember végén szerepelt az EJT ülésének napirendjén. A jelentéssel foglalkozó határozattervezetét októberben visszavonta az azt előterjesztő Pakisztán, Nigéria és Egyiptom, jelezve, hogy újra beterjeszti majd a Tanács 2010. márciusi fő ülésszakán. Ezzel szemben palesztin részről rendkívüli ülésszak összehívását kezdeményezték 2009. október 15-16-ra, ahol az egyetlen napirendi pont a Goldstone-jelentés alapján készített határozat megvitatása és elfogadása volt.

Balogh Dénes hangsúlyozta: a palesztinok által kezdeményezett határozat az EU megítélése szerint veszélyeztethetné a béketárgyalások esetleges folytatásának lehetőségét. Az EU álláspontja Kelet-Jeruzsálem kérdésében jól ismert, az ENSZ-határozatokkal összhangban elengedhetetlennek tartja, hogy minden érintett fél tartózkodjon az erőszakos cselekményektől. Magyarország álláspontja szerint az emberi jogi jogsértések kivizsgálásának az elkövető személyére tekintet nélkül, minden körülmények között helyt kell adni.

"A közel-keleti konfliktussal kapcsolatos ügyek kezelésében alapvető fontosságú a kiegyensúlyozott megközelítés" minden érintett féllel szemben - olvasható a külügyi kommünikében.

Mint rámutatnak, a Goldstone-jelentésben foglalt ellentmondások tisztázását Magyarország elengedhetetlennek tartja, és arra az EJT rendes ülésszakai megfelelő keretet biztosítanak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.