"Úgy döntöttünk, tűzszünetet hirdetünk"

Egyoldalúan tűzszünetet hirdetett szerdán a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet, amely az előző héten újította fel a november közepén megszakadt béketárgyalásokat a kolumbiai kormánnyal.
"Úgy döntöttünk, hogy egyoldalúan tűzszünetet hirdetünk határozatlan időre" - írták a csoport Twitter-oldalán megjelent közleményben, amely szerint a fegyverszünetnek tartós megoldást kellene eredményeznie.

A tájékoztatás szerint a fegyvernyugvás december 20-án lép életbe, és addig tart, amíg a kolumbiai hadsereg meg nem támadja a baloldali gerillákat. A felek közötti havannai béketárgyalásokat december elején újították fel. A két éve kezdődött tárgyalások célja az ötven éve dúló, több mint 220 ezer halálos áldozatot követelő polgárháború lezárása.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök november 16-án függesztette fel a tárgyalásokat, mert a FARC emberei elrabolták Rubén Darío Alzate tábornokot és kíséretének több tagját. A félévszázados harcok alatt ilyen rangú fogoly még nem került a gerillák kezére. Azóta a tárgyalások védnökségét vállaló Kuba és Norvégia közbenjárására és a nemzetközi vöröskereszt segítségével az elraboltak kiszabadultak, a tábornok nyugállományba vonult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.