Egynapos tűzszünet Ukrajnában

Egynapos tűzszünetet hirdettek a maláj gép tragédiájának helyszínén, a maláj és holland államfő találkozik, a NATO pedig nem kész megvédeni tagországait.
Az ukrán fegyveres alakulatok egy napra felfüggesztették a támadó hadműveleteket abban a kelet-ukrajnai térségben, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe - közölték a terrorellenes hadművelet parancsnokságán.

Az egyoldalú tűzszünetet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kérésére hirdették meg, hogy így biztosítsák a katasztrófát vizsgáló nemzetközi szakértők munkájának biztonságát.

Az ukrán fegyveres erők nem folytatnak hadműveleteket a térségben, kivéve, ha támadás éri őket - tájékoztatott közleményében a törzskar.

Közben az orosz légiközlekedési hivatal, a Roszaviacija közölte, hogy Kijevbe megérkeztek az orosz szakértők, hogy bekapcsolódjanak a katasztrófa okainak felderítésébe. A hirado.hu szerint a többi ország szakértőivel együtt megpróbálnak még a nap folyamán eljutni abba a térségbe, ahol lezuhant a gép.

Csütörtökön a maláj és holland miniszterelnök találkozik Hágában, hogy az MH17-es járat biztonságos mentéséről tárgyaljanak. Eközben Fehéroroszország ad otthont, hogy Ukrajna, Oroszország, az ENSZ és az EBESZ az ukrán válságról tárgyaljon - írja a BBC.

A brit hírportál szerint a NATO nem készült fel arra, hogy megvédje egy tagországát abban az esetben, ha Oroszország megtámadná, annak ellenére, hogy egy ilyen támadásra kicsi az esély. A parlament védelmi bizottsága szerint a jelenlegi ukrán konfliktus megmutatta a NATO komoly hiányosságait és radikális reformra való szükségét.

 

A bizottság többek között ezekre a változtatásokra hívta fel a figyelmet: a nagyobb veszélyben lévő balti országokban, Észtországban, Lettországban és Litvániában állandó NATO csapatok állomásoztatásáa; NATO ötödik cikkelyének megváltoztatását, kibővítve azzal, hogy a tagállamoknak akkor is segítséget nyújtanak, ha számítógépes támadás vagy az irregurális milíciák, tehát a hadsereg részét nem képező, önálló akciókat végrehajtó fegyveresek támadnának meg egy tagországot; a jelenlegi gyorsreagálású erők nagyszabású fejlesztése; minden tagország politikai és katonai vezetőjét érintő; nagyszabású gyakorlatok. A parlamenti képviselők szerint nem biztos, hogy a NATO-ban minden tag egyet ért majd az összehangolt fellépéssel és, hogy a közvélemény sem biztos, hogy egyetért majd az ötös cikkely megváltoztatásával.

Rory Stewart tory képviselő szerint még rosszabb, hogy az orosz taktika gyorsan változik, , beleértve a számítógépes támadásokat, az információs hadviselést és az Oroszországot támogató irreguláris milíciák, szeparatisták támadásait, akik civilekkel és jelzés nélküli orosz katonákkal dolgoznak össze. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.