Egymilliót kérnek, hogy ne terjesszék el az ebolát

Az ebola elterjesztésével zsarolnak Csehországban azok a leendő merénylők, akik e-mailben szóltak a prágai kormányhivatalnak, hogy ha egy megadott időpontban nem utalnak át a megadott címre egymillió eurónak megfelelő összeget, akkor több nyilvános helyen útnak indítják a gyilkos vírust.
Három részletben, három különböző helyre, éspedig a virtuális pénznemben, bitcoinban kérték az utalást. Állításuk szerint birtokukban van a szükséges biológiai anyag, amelyet a Libériában megfertőzött betegtől szereztek be.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter hétfő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a legkorszerűbb kommunikációs módszereket alkalmazó zsarolók az első határidőt délelőtt kilencre állapították meg, de természetesen az illetékesek nem fizettek. A tárcavezető közölte azt is, hogy a rendőrség szervezett bűnözés elleni különleges alakulata más társaikkal együtt, nagy erőkkel nyomoz a tettesek mielőbbi felderítése érdekében, akiket nemcsak zsarolás, hanem általános veszélyeztetettség alapos gyanúja miatt is köröznek.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hiénizmusnak minősítette cselekedetüket, s igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy nem fenyegeti őket különösebb veszély. Vladimír Valenta tiszti főorvos szerint a csehországi higiéniai körülmények, az időjárási viszonyok, valamint a szakorvosi ellátás színvonala miatt kizárható az ebola széles körű elterjedése.

Mindezek ellenére országos méretű nyugtalanságot váltott ki az a bejelentés, miszerint Karlovy Vary egyik szállodájából az ebolára jellemző tünetekkel a kijelölt prágai kórházba szállították azt a személyt, aki másfél hónapja Nigériában járt. Kora este Stepánka Cechová, az egészségügyi tárca szóvivője közölte, hogy minden bizonnyal nem az életveszélyes vírus, hanem más járvány támadta meg a beteg szervezetét, ezért nem rendeltek el a kórházban válsághelyzetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.