Egymilliós tüntetés a nagyobb katalán autonómiáért

A spanyol alkotmánybíróság szerint a tartományban többségben élő katalánokat nem lehet nemzetalkotó népcsoportnak tekinteni.

Több mint egymillió katalán tüntetett szombat este Barcelonában nagyobb autonómiát követelve Katalóniának, és tiltakozva a spanyol alkotmánybíróság döntése ellen, amely értelmében a régióban többségben élő katalánokat nem lehet nemzetalkotó népcsoportnak tekinteni a spanyol alaptörvény szerint.

A rendőrség szerint a belvárosban tartott tömegmegmozduláson 1,1 millió ember vett részt, de a tüntetés szervezői 1,5 milliósra becsülték a tömeget.

A tüntetésre egy nappal az után került sor, hogy a spanyol alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette Katalónia új, 2006-ban elfogadott autonómia-statútumának egyik fontos részét. Ez a statútum - amely nagyjából a német tartományok helyi alkotmányának felel meg - mind a spanyol, mind a katalán parlamentben jóváhagyást nyert, Katalónia polgárai pedig népszavazáson adták rá áldásukat, de a konzervatív Néppárt (PP) 2006-ban panaszt emelt ellene a madridi alkotmánybíróságon.

A taláros testület - a liberális és konzervatív bírák négy évig tartó vitája után - döntést hozott arról, hogy a katalánok nem lehet nemzet (mint azt a statútum preambuluma rögzíti), mert az ellentétes a spanyol alkotmánnyal, amely csak egy nemzetet -  a spanyolt - ismer el Spanyolországban.

Belvárosi kép a tüntető Barcelonából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.