Egymillió szerb analfabéta

A 15 évnél idősebb polgárok több mint 20 százaléka nem rendelkezik általános iskolai végzettséggel, a felnőtt lakosság 50 százaléka pedig nem jutott tovább az általános iskolánál.

Több mint egymillió az írástudatlanok száma Szerbiában, a 15 évnél idősebb polgárok több mint 20 százaléka nem rendelkezik általános iskolai végzettséggel. A felnőtt lakosság 50 százaléka nem jutott tovább az általános iskolánál, és csak ilyen végzettsége van. Jelentős részük funkcionális analfabéta.

A fenti riasztó adatok szeptember 8., azaz az Írástudatlanság Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja alkalmából láttak napvilágot. A lakosság képzettebb részének többsége valamilyen középiskolai végzettséggel rendelkezik és a Koszovó nélkül 7,5 millió lakosú országban 6,5 százaléknyi az egyetemi, vagy főiskolai végzettségűek számaránya.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi, 2009-es PISA-felmérése (nemzetközi tanulói vizsgálat) szerint a szerb diákok - a felmérésben részt vett országok listáján - a sereghajtók közé tartoztak, ami azt bizonyítja, hogy ismereteik az lexikális tudásra szorítkozik.

A helyzet nemzetközi kitekintésben sem túl rózsás: a világ összlakosságából 830 millióan írástudatlanok. Háromnegyed részük a Szaharától délre fekvő afrikai országokban élnek.

Az írástudatlanság felszámolása szorosan összefügg az iskolai végzettséggel, az iskolába járó gyerekek számával. Szerbiában most, a tanévkezdéskor 76.800 elsős kisgyerek lépte át az iskola kapuját, az általános és középiskolákban pedig összesen körülbelül 920.000 kezdték meg a tanévet. A szerb közoktatási dolgozók szakszervezetének adatai szerint az országban 3.578 kihelyezett tagozattal (is) rendelkező általános iskolában és 548 középiskolában folyik oktatás.

Szeptember 8. az UNESCO 1965-ben meghozott döntése óta az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.