Egymillió aláírás a kormányzó leváltásáért

Scott Walker azzal váltotta ki a szakszervezetek haragját, hogy megfosztotta a közalkalmazottakat a béralku jogától. Az Egyesült Államok történetében eddig mindössze kétszer sikerült kormányzót visszahívni.

Több mint egymillió aláírás gyűlt össze azon a petíción, amely Wisconsin állam republikánus kormányzójának visszahívását indítványozta, aki azzal váltotta ki a szakszervezetek haragját, hogy megfosztotta a közalkalmazottakat a béralku jogától - jelentette be kedden a Demokrata Párt helyi szervezete.

Scott Walker kormányzó visszahívásának kezdeményezéséhez 540 208 aláírásra lett volna szükség. A szükségesnél jóval többen látták el kézjegyükkel azokat a dokumentumokat is, amelyek szavazás kiírását kezdeményezték a wisconsini alkormányzó, valamint három helyi republikánus szenátor visszahívásáról. Az aláírásokat az állam választási bizottságának kell hitelesítenie.

Walker tavaly márciusban a hetekig tartó tiltakozó tömegdemonstrációk ellenére is aláírta a kollektív jogok korlátozásáról a republikánus többségű törvényhozás által elfogadott jogszabályt. A törvény megalkotását, amely a többi között – a rendőrök és a tűzoltók kivételével – az infláció mértékével korlátozza a közalkalmazottak bérének emelését, takarékossági megfontolásokkal indokolták a honatyák. A törvényt az állam legfelsőbb bírósága júniusban helybenhagyta.

Wisconsinban még sohasem tartottak szavazást a kormányzó visszahívásáról. Az Egyesült Államokban a választóknak eddig mindössze két kormányzót sikerült visszahívniuk: 2003-ban, Kaliforniában Gray Davist és 1921-ben, Észak-Dakotában Lynn Fraziert.

Ohióban egy novemberben megtartott népszavazás hiúsította meg a szakszervezeti jogoknak a wisconsinihez hasonló szabályozását. Itt a szavazatok 60 százalékát adták le a republikánus többségű állami törvényhozás által elfogadott jogszabály ellen, ami egyben annak az előjele is lehet, hogy a fontos „ingaállamban" az idei választásokon Barack Obama és a demokrata párt kerekedhet felül.

Az ohiói referendum és a wisconsini aláírásgyűjtés eredményét fokozott figyelemmel kísérték több olyan államban is, ahol a 2010-es, „félidős" választások nyomán többségbe került republikánusok a közalkalmazottak juttatásainak és a szakszervezeti jogoknak a visszaszorításával próbálták meg egyenesbe hozni a helyi költségvetést.

A republikánus állami vezetés és a szakszervezetek közötti konfrontáció Ohio és Wisconsin mellett New Jersey, Michigan és Indiana államra is kiterjedt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.