Egymilliárd ember az éhhalál küszöbén

A Föld több mint egymilliárd lakója éhínségben szenved a gazdasági válság és az élelmiszerárak utóbbi három évben végbement emelkedése miatt - hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

2009-re 105 millióval emelkedett az előző évhez képest az éhezők száma, amely ma már meghaladja az egymilliárdot - mondta Jacques Diouf Panamában helyi idő szerint csütörtökön, a FAO latin-amerikai és karibi konferenciájának megnyitóján.

Ennek az egymilliárd embernek a többsége, mintegy 642 millió ember Ázsiában él, 265 millióan Afrikában, 42 millióan Latin-Amerikában és a karibi térségben, 15 millióan pedig a fejlett országokban. Afrikában a legsúlyosabban érintett országok közé tartozik a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol a népesség 75 százaléka éhezik, és Eritrea, ahol ez az arány 66 százalék. Latin-Amerikában és a karibi térségben Haiti van a legrosszabb helyzetben, ahol a lakosság 58 százaléka nem jut elegendő élelemhez.

A FAO főigazgatója az alultápláltság és az éhezés terjedését a gazdasági válsággal magyarázta, illetve azzal, hogy az utóbbi három évben csökkentek a befektetések a mezőgazdasági szektorba, és emelkedtek az élelmiszerárak. Kiemelte: a fejlődő országokban a családok jövedelmének fele az élelmiszerekre megy el, míg a fejlett országokban ez az arány csak 20 százalék.

Jacques Diouf figyelmeztetett: a fejlett országokban 70 százalékkal, a fejlődő államokban pedig 100 százalékkal kellene növelni a mezőgazdasági termelést ahhoz, hogy 2050-ben a Föld - akkorra már várhatóan a 9 milliárd főt is meghaladó - teljes lakosságát el lehessen látni elegendő élelmiszerrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.