Milliárdos támogatás Pakisztánnak

Két év alatt több mint ötmilliárd dollár segélyt kap Pakisztán – állapodtak meg a résztvevők egy Tokióban rendezett donorkonferencián. A terrorizmus elleni harcban kulcsjelentőségűvé előlépett ország 160 milliós lakosságának 40 százaléka napi egy dollárnál kevesebből él.

Két évre több mint ötmilliárd dollár civil támogatást ígértek a Pakisztán támogatására összehívott donorkonferencia résztvevői Iszlámábádnak – jelentették be pénteken a tanácskozás záróközleményében a szervezők, Japán és a Világbank képviselői.

A közlemény szerint a támogatás elsősorban a szociális védőháló erősítésére, az emberi fejlődésre és a szegényeknek szóló programokra szól. A donorok úgy vélik, hogy Pakisztán stabilitása elengedhetetlen a terrorizmus megfékezéséhez a dél-ázsiai térségben. Az ország központi szerepet kap Barack Obama amerikai elnök dél-ázsiai stratégiájában, annál is inkább, mivel az afganisztáni tálibok egy része a jelenleg ellenőrizhetetlen északnyugat-pakisztáni törzsi területekről indítja fegyveres akcióit.
A támogató országok egyúttal megerősítették, hogy folytatják a korábban Pakisztánnak tervezett segélyprogramokat, amelyek összege eléri a 15 milliárd dollárt. A tanácskozáson 27 ország és 16 szervezet vett részt. A Világbank 4-6 milliárd dolláros támogatásra számított adományok vagy kölcsönök formájában.

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök a tanácskozás előtt a nemzetközi közösséghez fordult országa stabilizálásának pénzügyi biztosítására, egyben hitet tett a terrorizmus elleni harcban való pakisztáni részvétel mellett. A Világbank, amely Japánnal közösen szervezte a donorkonferenciát, 4-6 milliárd dollárnyi ígéretet vár a résztvevőktől a következő két évre, adomány vagy kölcsön formájában.

A segélyből az Egyesült Államok egymilliárd dollárral veszi ki részét – közölte korábban Richard Holbrroke amerikai regionális megbízott. Robert Wood amerikai külügyi szóvivő közleményében hangsúlyozta, hogy a Holbrooke által ígért összeg Iszlámábádnak nyújtandó „előleg” még annak a törvénynek a kongresszusi szavazása előtt, amely öt éven át évi 1,5 milliárd dollár nem katonai célú segélyt biztosítana Pakisztánnak. A törvényjavaslatot támogatja Barack Obama elnök is, aki új dél-ázsiai stratégiájában kulcsszerepet szán Pakisztánnak a terrorizmus elleni küzdelemben.

A külügyi közlemény szerint az összeget iskolák, utak, kórházak építésére, a mezőgazdaság támogatására, valamint az új energetikai infrastruktúrák ösztönzésére fordítanák, ugyanakkor a kommünikében nincsen szó arról, hogy mit kér ezért Washington cserébe. Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő hétfőn annak a véleményének adott hangot, hogy ellenhatást érne el az Egyesült Államok azzal, ha feltételekhez kötné a segélyt.

A segélyek célja, hogy megszilárdítsák az iszlamista merénylet-sorozat által törékennyé vált országot. Ugyanakkor a pénzügyi válság is súlyosan érinti Pakisztánt, ahol szakértők becslései szerint a 160 milliós lakosság 40 százaléka napi egy dollárnál kevesebből él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.