Egymásnak adta a kilincset Hoszni Mubarak és a Muzulmán Testvériség

Vasárnap az egyiptomi exállamfő és a konzervatív iszlamista szervezet letartóztatott felsővezetése is megjelent Kairóban a törvény előtt.

Három nappal azután, hogy többé már nem tarthatták fogva, és szabadon engedték, Kairóban újra megjelent a törvény előtt Hoszni Mubarak. Az  egyiptomi exállamfőt az ügyészek azzal vádolják, hogy a tavalyelőtti forradalom alatt tömegbe lövetésre adott parancsot a hadseregnek. Emiatt a 85 éves politikust tavaly júniusban egyszer már életfogytiglanra ítélték, de fellebbezett, ami után a hatóságok a per újratárgyalását rendelték el.

Mubarak vasárnap Tolószékben, fehér melegítőben és napszemüvegben érkezett a pernek helyet adó kairói rendőrakadémiára. Megszólalnia nem kellett, egy vádlottak számára épített tárgyalótermi ketrecben hallgatta mi történik az új per első napját, két fia, a vele együtt bukott belügyminiszter és hat biztonsági főnök társaságában. Csütörtökön azért engedték el, mert az ügyészek ejtették ellene a másik vádat, a korrupciót, és már leülte a maximális időtartamot – két évet –, amelyen át ítélet nélkül Egyiptomban valakit rács mögött tarthatnak. Azóta az exállamfő a hadsereg házi őrizetében – egy katonai kórházban – van. Perét szeptember 14-ig elnapolták.

Vasárnap egy Mubarakétól teljességgel független perben meg kellett jelennie a rendőrakadémián a bíró előtt Mohamed Badie-nak, a konzervatív iszlamista Muzulmán Testvériség szellemi vezetőjének és a politikai irányításért felelős helyettesének, Khairat el-Shaternek is. Őket azzal vádolják, hogy a Mubarak utódja, Mohamed Murszi elleni júliusi puccs után erőszakra szólították fel a tömeg az elnök visszatérése érdekében. Murszit július 3. óta szintén a hadsereg őrzi, vasárnap Badie és Shater perét is elnapolták, nekik október 29-én kell újra megjelenniük a törvény előtt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.