Egymás után mondanak le Londonban az egyházi vezetők

Hétfőn harmadik egyházi áldozatát szedte az Occupy London Stock Exchange (OLSX) elnevezésű tüntetés, amely eredeti célpontja, az értéktőzsde épülete helyett immár két hete táborozik a Szent Pál székesegyház előtt. A kanonok és egy káplán után Nyugat-Európa legnagyobb katedrálisának dékánja, az intézmény legmagasabb rangú egyházi döntéshozója távozott hivatalából.

Zombi bankárnak öltözött tüntetők a Szent Pál székesegyház előtt
Demonstrators dressed as zombie bankers participate in a flash mob outside the Bank of England and the Royal Exchange in London October 31, 2011. The Dean of London's St Paul's Cathedral resigned on Monday, after the church said it would take legal action to evict a 200-tent anti-capitalist protest camp occupying the square outside. Reverend Graeme Knowles resigned just days after the cathedral Chancellor, Reverend Giles Fraser, quit in opposition to the legal action he said could result in violence done in the name of the church. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: BUSINESS POLITICS R

A nagytiszteletű Graeme Knowles úgy érezte, „helyzete tarthatatlanná vált”, miután az anglikán egyház jogi lépéseket helyezett kilátásba a tiltakozókkal szemben. A dékán ugyanis olyan ellentmondásos döntésre szánta el magát, amire a második világháború óta nem volt példa: a mintegy kétszáz sátor okozta egészségügyi és biztonsági aggodalmak miatt bezáratta a hívők és látogatók előtt a székesegyházat. A döntés után – eddigi érthetetlen hallgatását megtörve – végre megszólalt Rowan Williams canterbury-i érsek is. Az anglikán egyház vezetője rámutatott arra, „milyen váratlan és szerencsétlen következményekkel járhatnak a jóindulatú emberek által, ám szokatlan nyomás alatt meghozott, jóhiszemű döntések is”.

Miközben az egyház irányítói igyekeznek nem belefolyni az önkormányzat, a City of London Corporation által fontolgatott, véres összetűzések kockázatával járó lépésekbe, nyilvánvaló, hogy az eddig történtek mélyen megosztották a katedrális vallási felelőseit. Hívők és nem hívők egyaránt úgy érzik, az egyház nagy lehetőséget mulasztott el, hogy kinyújtsa kezét a globális hitelválság és a recesszió veszteseit képviselő tüntetők felé.  

A tüntetők ugyanis azt gondolják, igazságos ügy mellé álltak ki, amikor kidomborították a pénzügyi rendszer okozta egyenlőtlenségeket. A Sky News adásában nyilatkozó egyik tiltakozó, Ronan McNern a párbeszéd fontosságát hangoztatta és biztosította a nyilvánosságot arról, hogy „nem áll szándékukban megzavarni a közelgő Megemlékezés Napi ünnepségeket vagy a karácsonyi istentiszteleteket, egyáltalán a katedrális működését”. Addig azonban „nem terveznek továbbállni, amíg nem látják a változás tényleges jegyeit”.

A megmozdulások nem csak a Szent Pál székesegyház környékét érintik. Kitelepíthetik a glasgowi George Square-t elfogadó tüntetőket is, vagy a westminsteri parlament előtt táborozó, 150 főnyi tüntetőt, akiket kedden tessékelt odébb a rendőrség. Ez utóbbiak a házfoglalás bűncselekménnyé minősítése ellen emelték fel a szavukat, ám tüntetésüket elfelejtették bejelenteni a rendőrségen; a parlament egy kilométeres körzetében viszont tilos az engedély nélküli demonstráció. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.