Egymás ellen fordulnak a szunniták Irakban

A helyiek 12 halottat találtak Bagdadban hétfőn, miután a helyi rivális szunnita bandák csaptak össze. A harcok az Észak- és Nyugat-Irakot elfoglaló koalíció felbomlásához vezethetnek. A halottakon lévő lőtt sebek a kivégzéshez voltak hasonlatosak – írja a Reuters.

Az eset mutat egy intenzívebb belharcra az Iszlám Állam (ISIS) és a szunniták között, valamint a korábbi diktátor, Szaddám Husszein hívei között, akik a síita vezetésű iraki kormány ellen szerveződtek.

Miqdadiyah – Bagdadtól 80 kilométerre fekvő város – rendőrsége jelentette, hogy helyi lakosok megtalálták annak az összecsapásnak a halottjait, ami az ISIS és a Naksbandi Hadsereg militarista csoport között zajlott. A csoportot a Szaddám szövetségesei irányítják.

Mióta az ISIS végigsöpört Irakon és kalifátust kiáltott ki, egyre több konfrontáció alakult ki a szervezet és más szunnita csoportok között, amik nem feltétlenül osztják az iraki határ eltörlését vagy az iszlám szigorú értelmezését.

Washington abban reménykedik, hogy a szunniták folytatják harcukat az ISIS ellen és visszacsábítják a kormányt Bagdadban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.