Egykori diktátor vezet a nigériai választásokon

A hétvégi választás előzetes részeredményei alapján az afrikai ország korábbi katonai vezetője, Muhammadu Buhari áll az élen, a hivatalban lévő elnök, Goodluck Jonathan előtt. A népesebb körzetekben még számolják a szavazatokat, de a 36 államból már csak hatban nem hirdettek eredményt.

A hetvenkét éves Buhari parancsnok a kampányban úgy mutatkozott be, mint egy újjászületett demokrata, aki meg szeretné tisztítani Nigériát a korrupciótól. Úgy tűnik, a kampányban használt üzenetei hatásosak voltak, mert a jelenlegi adatok szerint több mint kétmillió szavazattal vezet a jelenlegi elnök, Goodluck Jonathan előtt.

Számos déli államban – ahol Goodluck népszerűségnek örvend – még nem számolták össze a szavazatokat. A BBC szerint ezért még egyáltalán nem lefutott a küzdelem.

Buhari egy katonai puccs után az 1980-as években már húsz hónapig kormányozta Nigériát. A volt katonai vezetőnek főleg az északi területeken vannak hívei, ahol a Boko Haram terrorszervezet többször követett el merényleteket az elmúlt években.

A nyugat-afrikai országban 1999-ben ért véget a hadsereg uralma, s azóta nem volt ekkora izgalommal várt szavazás. Eredetileg február 14-én lett volna a voksolás, azt azonban elhalasztották a Boko Haram terrorszervet folyamatos támadásai miatt. A hétvégi voksolás is többször erőszakba torkollott. Az ország egyes részein katonák csaptak össze szélsőségesekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.