Egyiptomi szerelő tehetett bombát az orosz repülőgépre

Az EgyptAir légitársaság egyik szerelője juttathatta a repülőgép fedélzetére azt a pokolgépet, amellyel október végén a MetroJet néven is ismert Kogalimavia orosz légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó Airbus A321-esét felrobbantották a Sinai-félsziget felett.

A Reuters hírügynökség a nyomozást ismerő forrásokra hivatkozva tette közzé a hírt, miközben mind az EgyptAir, mind a kairói belügyminisztérium tagadja, hogy bárkit is őrizetbe vettek volna.

A jelentés szerint a gyanúsított szerelő unokatestvére másfél éve, Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam (IS) terrorszervezethez. Amikor a dzshadisták megtudták, hogy egyik tagjuk hozzátartozója Sarm es-Sejk repülőterén dolgozik, egy kézicsomagban kézbesítettek neki egy bombát azzal az üzenettel, hogy ne kérdezzen semmit, csak tegye fel azt az orosz gépre – szól a hírügynökség forrásának beszámolója. A hír szerint őrizetbe vettek egy csomagkezelőt és két reptéri rendőrt is. Azt feltételezik róluk, hogy segítettek a szerelőnek, szemet hunytak az akció fölött, bár a rendőrök esetében az egyszerű hanyagság gyanúja is felvetődött.

Az orosz repülőgép katasztrófájában 224 ember vesztette életét. Kairó hivatalosan máig nem ismerte el, hogy merénylet következtében semmisült meg a gép. Mint a Reuters emlékeztet rá, ha ezt megtesz, azzal elméletileg lehetőséget ad az áldozatok hozzátartozóinak arra, hogy hivatalos kártérítést követeljenek Egyiptomtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.