Egyiptomban vége a rendkívüli állapotnak

És az üzleteknek ártó kijárási tilalomnak is.

Kormányzati közlések szerint kedden véget ért a rendkívüli állapot és a vele együtt életbe léptetett kijárási tilalom Egyiptomban. A BBC Hazem el-Beblavi miniszterelnök egyik tanácsadójára hivatkozva írt a döntésről.

Rendkívüli állapotot még augusztus 14-én hirdettek az egyiptomi hatóságok, azután, hogy a hadsereg erőszakkal felszámolta a hadsereg által a hatalomból eltávolított elnök, Mohamed Murszi melletti két kairói ülődemostrációt. Eredetileg szeptember 12-ig tartott volna, de két hónappal meghosszabbították. Az éjjel egy és hajnali öt között hatályban lévő kijárási tilalomra hivatkozva letartóztatási parancs nélkül lehetett őrizetbe venni embereket és házkutatásokat tartani. Annak, hogy a rendkívüli állapotot most feloldották, a fő oka az lehet, hogy ártott az üzleteknek egy olyan pillanatban, amikor az átmeneti kormány a gazdaság fellendítésére tett ígéretet.

A rendkívüli állapotban az egyiptomiak számára egyébként semmi új nem volt. Harminc éven át úgy éltek – egészen addig, amíg a 2011-es forradalomban az akkori elnök, Hoszni Mubarak meg nem bukott.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.