Egyiptomban még forrnak az indulatok

Amíg kedd este a muzulmánok és a koptok estek egymásnak, szerdán botokkal, késekkel felfegyverzett férfiak támadtak a maradék demokráciapárti tüntetőre a kairói Tahrír téren. A közbiztonság hiánya az egyik legnagyobb gond.

Botokkal, késekkel felfegyverzett férfiak támadtak szerdán a maradék demokráciapárti tüntetőre a kairói Tahrír téren. Később a katonaság megkezdte a sátrak eltávolítását a Hoszni Mubarak elnököt elsöprő forradalom helyszínéről. - Gengszterek törtek ránk - panaszolta egy 60 éves férfi a Reutersnek. Mások viszont úgy vélik, a hetekig tartó tüntetések után itt az ideje, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.

Kedd este fegyverrel támadtak egymásra Kairó utcáin a keresztények és a muzulmánok. Az összecsapásoknak tucatnyi halálos áldozata van, száznegyvenen megsebesültek. A hadsereg állítólag próbálta szétoszlatni a tüntetőket, többször a levegőbe lőttek, de a rendet csak órákkal később sikerült helyreállítani. Az eset jelzi, hogy a rendfenntartók egyelőre nehezen tudják visszaszerezni az ellenőrzést a város felett: az új kormány tegnapi ülésén is kiemelt téma volt a közbiztonság megerősítése. A rendőrök közül sokan nem tértek vissza a munkahelyükre, sok a közkézen forgó fegyver, és gyakori a fegyveres rablás, még iskolákba is betörnek. A kormány máris jóváhagyta a büntetési tételek szigorítását, bizonyos esetekben akár halálbüntetés is kiszabható lenne.

Az Egyiptomban élő kopt keresztények és a muzulmánok közti feszültség legfeljebb átmenetileg csillapodott a tüntetések alatt és a Mubarak eltávolítása utáni euforikus napokban. A mostani összecsapást az váltotta ki, hogy a koptok  - felháborodva azon, hogy néhány nappal ezelőtt lerombolták egy templomukat - megbénították Kairó belvárosának több utcáját. A muzulmánok megpróbálták szétkergetni őket. Egyiptomban becslések szerint 7-9 millió kopt él, ez a legnagyobb keresztény közösség a Közel-Keleten. Szilveszterkor Alexandriában bomba robbant egy kopt templomban, tizenhét ember halálát okozva. Rögtön ezután az utcára tóduló muzulmánok is összecsaptak a keresztényekkel.

Eközben megdöbbentő dokumentumok kerültek fel az internetre az egyiptomi titkosszolgálat archívumából. Az egyik egy komplett terv, amely azat tanúsítja, hogy a 2005-ös sarm-es-sejki merényletsorozatot - amely 90 ember életét követte - nem is az al-Kaida követte el, hanem maga a titkosszolgálat. Eszerint a célpont egy Husszain Salim nevű üzletember volt, az ő tulajdonába levő szállodáknál robbantották fel a bombákat. Husszein üzleti vitába keveredett Mubarak egyik fiával. A Spiegel Online ezzel kapcsolatban felveti, hogy senki sem tudja, vajon eredeti dokumentumról van-e szó, mindenestre szokatlan, hogy egy merényletről „memorandum” készülne. Ugyanakkor a titkosszolgálatok magáncélra használata teljesen beleférne a Mubarak „Gestapójáról” kialakult képbe.  

Csecsemő egyiptomi zászlóval a homlokán egy szerdai tüntetésen
A baby has an Egyptian flag painted on its forehead during a protest in front of the Egyptian Television building in Cairo March 9, 2011. Thirteen people were killed in violence between Egyptian Christians and Muslims, the health ministry said on Wednesday, as sectarian tensions that appeared to evaporate in the country's revolution resurfaced. The violence in Cairo on Tuesday night was the worst outbreak of sectarian strife since President Hosni Mubarak was swept from power on February 11 by a mass uprising characterised by solidarity between Christians and Muslims. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.