Egyiptom sem tudta elérni a tűzszünetet

A Hamász Egyiptomtól sem fogadja el az azonnali tűzszünetre vonatkozó javaslatot - jelentette be a szervezet szóvivője csütörtökön.

A Hamász és más damaszkuszi székhelyű palesztin szervezetek nem tartják elfogadható alapnak a tartós gázai tűzszünetre kidolgozott egyiptomi javaslatot - közölte egy palesztin szóvivő csütörtökön a szíriai fővárosban. "A palesztin szervezetek, különösen a Hamász, nem tartják elfogadható alapnak az egyiptomi indítványt a válság rendezésére" - mondta Háled Abdel-Madzsíd, a Palesztin Harc Frontjának vezetője és a damaszkuszi székhelyű palesztin szervezetek szóvivője.

Az egyiptomi javaslat, amelyet Hoszni Mubarak elnök dolgozott ki francia kollégájával, Nicolas Sarkozyval együttműködve, "azonnali tűzszünetet" irányoz elő "egy meghatározott időszakra", hogy humanitárius folyosókat nyithassanak, és folytatódhassanak az egyiptomi erőfeszítések egy tartós tűzszünet és olyan megállapodások érdekében, amelyek biztonságossá teszik a Gázai övezet határait, mielőtt újra megnyitnák azokat.

A szóvivő állítása szerint ezt az álláspontot nyolc palesztin mozgalom alakította ki találkozóján, köztük a Hamász - amelynek politikai vezetője, Háled Mesaal a szíriai fővárosban él emigrációban - és az Iszlám Dzsihád. "A francia-egyiptomi kezdeményezés nem járul hozzá a megoldáshoz, mert az ellenállást és a palesztin ügyet fenyegeti azzal, hogy lehetővé teszi az (izraeli) ellenség számára az agresszió folytatását" - tette hozzá a szóban forgó szervezetek Damaszkuszban kiadott közleménye.

Ezek a szervezetek "elutasítják nemzetközi erők vagy megfigyelők jelenlétét Gázában, mert ez a megszállók biztonságának védelmét és az ellenállókat sújtó blokád megerősítését szolgálja" - olvasható a dokumentumban. A közlemény felszólít "az agresszió leállítására, (az izraeli erők) kivonására, a blokád feloldására és a (gázai) határátkelők, mindenekelőtt a rafahi átkelő megnyitására".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.