Egyiptom likvidálja a Sínai-félsziget iszlamistáit

A harci helikopterekkel indított légitámadásban több mint húsz szélsőséges halt meg.

Az egyiptomi hadsereg kijelölt egységei rakétákkal lőtték a szélsőségeseket, alig néhány órával azután, hogy felfegyverzett iszlamisták megtámadtak három rendőrségi ellenőrzőpontot a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Arís városnál, nem messze az izraeli határtól. A tűzharc órákon át tartott lakott területen. A támadásban hatan megsebesültek, köztük egy katonatiszt, két katona, két rendőr és egy polgári személy, aki válságos állapotban van.

Vasárnap este 16 egyiptomi rendőr meghalt, hét megsebesült egy egyiptomi határátkelő elleni támadásban. A harminc, beduinnak öltözött támadóval izraeli területen végzett a helyi hadsereg.

A szerdán végrehajtott légitámadás válasz volt az iszlamista akciókra. Az egyiptomi légierő az 1973-as jóm-kippúri háború óta nem hajtott végre rakétatámadásokat a Sínai-félszigeten.

A szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász irányítása alatt, izraeli blokád alatt élő Gázai övezetben eközben kezd kitörni a pánik, az egyiptomi hatóságok ugyanis a vasárnapi támadás után lezárták a rafahi hármas határátkelőt, amivel egyúttal elvágták az utat a Gáza köldökzsinórjaként működő csempészalagutak elől.

Az egyiptomi hatóságok a Gázai övezetből föld alatti csempészalagutakon át beszivárgott palesztin, illetve egyiptomi szélsőségeseket tették felelőssé a támadásokért. Hírügynökségi jelentések szerint kedd este munkagépek érkeztek a határ egyiptomi oldalára, hogy hozzálássanak a csempészalagutak megsemmisítéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.