Egyiptom: jöhet még nagy vérfürdő

A fenyegetések és az eddigi 80 halálos áldozat ellenére a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi hívei nem hagynak fel a tüntetéssel.

A hadsereg után vasárnap Mohamed Ibrahim belügyminiszter újra megfenyegette Egyiptomban azokat a tüntetőket, akik a szombati, 72 halálos áldozattal járó összetűzések után is a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi szabadon engedését és a július 3-án történt puccs előtti helyzet visszaállítását követelik. Ahogy Ibrahim fogalmazott, a rendőrök határozottan fognak fellépni mindenki ellen, aki a stabilitást és az egyiptomi nép biztonságát fenyegeti. Az üzenet két demonstrációnak szól, Murszi és a mögötte álló iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség hívei péntek óta a Rabaa al-Adavija mecsetnél és a Kairói Egyetem campusa melletti Nahda téren tüntetnek, válaszul arra, hogy pénteken a puccsot vezénylő tábornok és védelmi miniszter, Abdel Fatah al-Sziszi felhívására a fővárosban milliók vonultak fel támogatni a hadsereg által kinevezett ideiglenes kormányt. Ezt a kabinetet, amely az új alkotmány megírásáig és az előre hozott választásokig marad a hatalomban, államfőként Adli Manszúr volt alkotmánybírósági elnök és Hazim el-Beblavi miniszterelnök vezeti. Ibrahim ígéretének – amely szerint a hatóságok nemsokára „elbánnak” a két demonstrációval – a pikantériája egyébként, hogy a politikust még Murszi alatt nevezték ki belügyminiszterré. Korábban a hadsereg kiadott egy hasonló nyilatkozatot, vagyis hogy a tüntetéseket hamarosan felszámolják. „Térjenek észhez, és menjenek” – mondta most Ibrahim.

Arról, hogy a szombati összetűzéseknek hány halálos áldozatuk volt, mindenki mást mond. A hatóságok 792 sérültről és nyolcvan halottról beszélnek, akik közül 72-en Kairóban, nyolcan az Alexandriában kitört zavargások alatt veszítették életüket. A kairói áldozatok nagy része lőtt feji és mellkasi sérüléseibe halt bele, a rájuk támadó biztonságiak ugyanis éles lőszert használtak. Az erőszak állítólag azután szabadult el, hogy a tüntetők le akartak zárni egy főutat, a hadsereg azonban ezt nem hagyta. A hadsereg azt állítja, hogy csak könnygázzal és gumilövedékkel oszlattak, éles lőszerrel a katonák nem nyitottak tüzet a tiltakozókra. Eközben a Muzulmán Testvériség azt állítja, hogy a szombati összetűzésekben Murszi kétszáz híve vesztette életét, a sérültek száma pedig ötezer körül jár. A szombati hírek több mint száz halottról szóltak; július 3., a puccs óta ez volt Egyiptom legvéresebb napja.

Vasárnap a fenyegetések ellenére egyelőre a Rabaa al-Adavija mecsetnél és a Nahda téren nyugalom van. A mecsetnél a tüntetők barikádokat emeltek és saját ellenőrzőpontokat állítottak fel. Este a Muzulmán Testvériség több vezetője – azok, akiket még nem tartóztattak le – is felszólalt, kitartásra buzdítva a több százezres tömeget. Gehad el-Haddad, a Muzulmán Testvériség szóvivője a BBC-nek azt mondta, függetlenül attól, hogy Murszival mi történik, az emberek maradnak az utcákon, a számuk pedig egyre nő. „Sokan kezdenek rájönni, milyen veszélyeket rejteget a puccs. Murszi visszahelyezését követeljük. Mindegy, hogy hetekbe, hónapokba vagy több mint egy évbe kerül” – tette hozzá szóvivő. A helyszínről jelentő nyugati riporterek szerint az biztos, hogy Murszi hívei nem fognak csak úgy, maguktól elmenni, ekkora tömeget vérfürdő nélkül feloszlatni pedig nehéz, ha nem éppen lehetetlen feladat.

Azt, ami szombaton történt, egyébként maga az ideiglenes kormány és a legfőbb egyiptomi szunnita vallási méltóság, az al-Azhar mecset imámja is elítélte. Mohamed el-Baradei alelnök, Nobel-békedíjas volt NAÜ-vezérigazgató szerint a hadsereg túlzott erőt használt, Ahmed al-Tajjeb pedig azonnali vizsgálatra szólított fel a „mártírok” halála után. Tajjeb – aki nem csak Egyiptom, hanem az egész iszlám világ legtekintélyesebb vallási intézményét vezeti – július 3-án a hadsereg mellé állt Murszival szemben. John Kerry külügyminiszter révén a szombati erőszakot elítélte az az Egyesült Államok is, amely elzárkózik attól, hogy puccsnak nevezze az elnök eltávolítását a hatalomból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.