Egyiptom: hat ponton javasolja módosítani az alkotmányt az illetékes bizottság

Hat ponton javasolja módosítani az egyiptomi alkotmányt a Hoszni Mubarak elnök által néhány nappal ezelőtt létrehozott bizottság - jelentette szerda este a Mena hivatalos hírügynökség.

A bizottság szerint módosítani kellene az elnökválasztási jelöltállítás nagyon szigorú feltételeit, azt, hogy nincs korlátozva az elnökök újraválaszthatósága, azt,  hogy milyen módokon kell felügyelni a választásokat, azt, hogy korlátozva van a választások lefolyásával kapcsolatos panasztétel, valamint azt, hogy az államfő elrendelheti: katonai törvényszék elé állítsanak terrorista tevékenyéggel vádolt polgári személyeket. Ezenkívül meg kellene változtatni azt is, hogy csak az államfő és a parlamenti elnök tehet javaslatot alkotmánymódosításra - közölte a bizottság.

Egészségi okra hivatkozva lemondott a Mubarak elnök által a felkelés hatására január végén megalakított új kormány egyik minisztere - közölte az illető egyik családtagja. A legjelentősebb egyiptomi napilap, az al-Ahram internetes kiadása szerint viszont az író Gáber Aszfur irodalmi pályatársainak nyomására mondott le a posztról. A lap szerint Aszfur azt gondolta, amikor január 31-én letette a hivatali esküt, hogy egy nemzeti kormány tagja lesz. Az új kormány számos minisztere az előzőnek is tagja volt.

Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon beszélt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi királlyal, és hangsúlyozta, hogy Egyiptomban jelentős, tartós és legitim politikai változásra van szükség, olyanra, amely megfelel az egyiptomi nép törekvéseinek - közölte a washingtoni Fehér Ház. Az elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a térség hosszú távú békéje és biztonsága mellett - olvasható a közleményben. Január 29-e óta Obama és a király már másodszor beszélt egymással telefonon az egyiptomi helyzetről. Washington és Rijád közeli szövetségesei egymásnak.

Washingtonba látogatott szerdán Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, és az egyiptomi válságról folytatott megbeszélést több amerikai tisztségviselővel, köztük hivatali kollégájával, Robert Gatesszel, Hillary Clinton külügyminiszterrel, valamint Tom Donilonnal, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával - közölte a Fehér Ház, de részleteket nem árult el a tárgyalásokról. Az Obama-kormány tagjai ismét leszögezték Baraknak, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett - olvasható a Fehér Ház közleményében.

Izrael attól tart, hogy az egyiptomi felkelés eredményeképpen egy iszlamista kormány kerül hatalomra Kairóban, és az esetleg felrúgja a két ország 1979-ben kötött békemegállapodását, valamint felborítja a regionális stratégiai egyensúlyt.

Franciaországnak kötelessége segíteni a tunéziaiakat és az egyiptomiakat a demokráciáért folytatott küzdelmükben, de ez "nem jelenti azt, hogy beleavatkozunk" ezen országok belügyeibe - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia elnök a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CIRF) szerda esti vacsoráján, amelyen ő tiszteletbeli meghívott vendég volt.

"Meggyőződésem, hogy a tunéziai és az egyiptomi mozgalmak történelmi lehetőséget rejtenek magukban" - tette hozzá az államfő mintegy ezer vendég - köztük miniszterek, bal- és jobboldali politikai, valamint vallási vezetők - előtt. "Bátorító ez a tavaszkezdet, mert előremutató és hiteles. A tunéziai és az egyiptomi tüntetők nem azt kiabálták, hogy "Le a Nyugattal, le Amerikával, Izraellel! Nem valamiféle misztifikált iszlám aranykorhoz akarnak visszatérni, és nem támadnak egyetlen kisebbséget sem" - mondta. "Nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, mert ki tudja megmondani, hogy mi következik. Ami eddig történt, azt sem lehet egységesen megítélni. Ki tudja megmondani, hogy nem hajlik-e kegyetlenkedésbe, totalitarizmusba a helyzet?" - tette fel a kérdést Sarkozy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.