Egyiptom: hajtóvadászat főtestvérek után

Az ideiglenes kormány feje, Hazem el-Beblavi továbbra is számít a Muzulmán Testvérek pártjának részvételére kormányában – amennyiben azok szakmailag kompetensek, nyilatkozta az AFP-nek. A Muzulmán Testvérek azonban továbbra is ellenállást hirdetnek.

A szerdáról csütörtökre virradóra tartott menetelésük szerencsére békésen befejeződött – írta az al-Ahram online. Visszatértek a Naszr városrészben lévő Rabba al-Aduija mecsethez, ahol tizenkét napja tart az ülősztrájk. A sajtó úgy tudja: ennek a helynek a közelében rejtőzhetnek a testvérek vezetői, beleértve Mohamed Badit, a szervezet legfőbb irányítóját. Legalább kétszáz vezető ellen adtak ki letartóztatási parancsot. A szervezet tagadja a vádakat, hangsúlyozzák, hogy ők mindig a békés ellenállást hirdetik. Ezért például elítélték azt a merényletkísérletet, amelyet a Sínai-félszigeten hajtottak végre egy magas rangú egyiptomi katonatiszt ellen. Ahmed Wasfi vezérőrnagyot a Gaza melletti Rafah városában akarták megölni. A félsziget területén az egyiptomi hadsereg nagyszabású műveleteket folytat – Izrael engedélyével.

A megdöntött elnök, Mohamed Murszi mellett tüntettek női támogatói Kairóban
Female supporters of deposed Egyptian President Mohamed Mursi shout slogans as they rally at the Raba El-Adwyia square where they are camping in Cairo July 11, 2013. Political infighting threatened to stall Egypt's transition plans on Thursday, as the military cracked down on Muslim Brotherhood leaders it blames for inciting a clash in Cairo in which troops shot and killed 53 protesters. Monday's violence between supporters of ousted President Mohamed Mursi, Egypt's first freely elected leader toppled by the army last week, and soldiers at a military compound has opened deep fissures in the Arab world's most populous country. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

A The Times of Israel úgy tudja, legalább kétszáz iszlamista fegyverest öltek meg, közülük 32-en a Hamasz tagjai voltak. A Gázai övezetet uraló palesztin szervezet semlegességét deklarálta az egyiptomi válságban, de nyilvánvaló, írja az izraeli portál, hogy a Muzulmán Testvérek oldalán állnak. Adli Manszur ideiglenes elnök, az ideiglenes kormány, illetve a katonai vezetők viszont az Öböl-országokat tudhatják maguk mögött. Az elmúlt napokban 12 milliárd dollár segítséget kapott a tőlük a kiszáradóban lévő kairói kincstár. Az USA is „megértő”. A hadseregnek újabb F-16-osokat szállítottak le, mivel még nem döntötte el a Fehér Ház, hogy a katonai hatalomátvétel puccsnak minősül-e.

A The New York Times kairói beszámolója felhívja a figyelmet arra, hogy Mohamed Murszi elnök eltávolítása óta javultak az egyiptomiak életkörülményei: megszűntek az áramkimaradások, lehet üzemanyaghoz jutni, a rendőrök visszatértek az utcákra, nőtt a közbiztonság. Ezt egyesek úgy értékelik, hogy a Mubarak-rendszerhez hű elemek mesterségesen hoztak létre válsághelyzetet. Mások szerint viszont megszűnt Murszi gárdájának amatőr kormányzása. Az amerikai lap megírja, hogy a Murszi hatalmát megrendítő Tamarod (Lázadás) tömegmozgalom jelentős segítséget kapott több neves volt kormánytisztviselőtől, bírótól is. A legnagyobb hátteret feltehetően Naguib Szavarisz adta nekik. A liberális kopt milliárdos a legnagyobb egyiptomi telefontársaság tulajdonosa, aki irodáinak hálózatát is az aláírásgyűjtők rendelkezésére bocsátotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.