Egyiptom enyhít a rendkívüli állapoton

Szerdától – a Hoszni Mubarak rezsimjét elsöprő forradalom évfordulójától – a hadsereg fokozatosan megszünteti az évtizedek óta érvényben lévő intézkedést.

A hírt Husszein Tantávi tábornagy, a Legfelső Katonai Tanács elnöke, tényleges államfő jelentette be televíziós beszédében. A rendszer jelenlegi vezetője a bejelentésben azonban leszögezte, hogy a drákói intézkedéseket továbbra is alkalmazni fogják a „rendbontó huligánok” ellen. Emberi jogi aktivisták szerint a hadsereg szinte minden tüntetőre a „rendbontó” jelzőt aggatja: a rendkívüli állapot nevében hozott intézkedések lehetővé tették, hogy az elmúlt év alatt a hadbíróságok tizenkétezer civilt ítéljenek el.

Az enyhítést a Hoszni Mubarak elnök rendszerét megdöntő népi mozgalom kezdetének első évfordulójára időzítették. Mubarak 2011. február 11-én mondott le. A jogvédők továbbra is a rendkívüli állapot teljes megszüntetését követelik, mivel az szinte korlátlan jogokat ad a rendőrségnek és lehetővé teszi a katonák bevetését is.

Tantavi a parlament megalakulását követően jelentette be az 1967 óta fenntartott rendkívüli állapot részleges enyhítését. A nemrég véget ért választásokon az iszlamisták kétharmados többséget szereztek: csak a vezető iszlamista mozgalom, a Muzulmán Testvériség politikai szárnyaként ténykedő Szabadság és Igazság Párt 235 mandátumot szerzett meg a 498-ból, sokan pedig attól félnek, hogy a most hatalomra jutó elit főleg a szabadságjogok korlátozásával fogja észrevétetni magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.