Enyhített XII. Piusz megítélésén a Jad Vasem

A jeruzsálemi holokauszt-emlékközpont tablója nem állítja többé, hogy az akkori pápa nem védte meg a zsidókat a holokauszttól, és azt sem, hogy XII. Pius a katolikus egyház védelmében eladta magát a náci Németországnak.

Jelentős változtatásokat hajtott végre vasárnap a Jad Vasem XII. Piusz pápáról, illetve az akkori katolikus egyházfő világháborús szerepéről szóló tabló szövegén – jelentette be vasárnap Eszti Jaari, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpont szóvivője. A változtatások nyomán a felirat nem állítja többé, hogy XII. Piusz nem védte meg a zsidókat, és azt sem, hogy a Vatikán és a katolikus egyház védelmében ő írt alá szerződést a náci Németországgal – ezt elődje, XI. Piusz tette meg. Az új szövegben szerepel az is, hogy XII. Piusz egyik 1942-es beszédében kitért a világháború alatt meggyilkolt több százezer emberre, de – fűzi hozzá a Jad Vasem – nem említette meg a zsidókat. „A pápa kritikusai erkölcsi véteknek tartják, hogy az egyházfő úgy döntött, nem ítéli el a zsidóknak a náci Németország által végrehajtott legyilkolását. A világos útmutatás hiánya miatt sokan együttműködhettek a nácikkal, abban a tudatban, hogy mindez nem mond ellent az egyházi tanításoknak. [Az útmutatás hiánya] emellett nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy a papok és a laikus katolikusok zsidókat mentsenek meg. XII. Piusz védelmezői fenntartják, hogy a semleges álláspont megvédte a Vatikánt és az egyházi intézményeket a náci megtorlásoktól, ami jelentős számú mentőakció lehetőségét teremtette meg. Ezeket az akciókat – mutatnak rá hívei – az egyházfő több esetben bátorította is. Amíg erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésünkre további adatok, a kérdés nyitott marad” – hangzik a korábbinál jóval megengedőbb, vasárnap felavatott szöveg.

XII. Piusz korábbi tablója a Jad Vasemben. Izraeli sajtókommentárok szerint a holokauszt-emlékközpont engedett a vatikáni nyomásnak
An image depicting Pope Pius XII is displayed at Yad Vashem Holocaust Museum in Jerusalem April 15, 2007. The Vatican said its envoy to Israel would attend a state Holocaust memorial on Sunday after threatening to stay away in protest at a display implying the wartime Pope Pius XII was indifferent to the deaths of Jews. Archbishop Antonio Franco had asked the Yad Vashem Holocaust Museum in Jerusalem, which hosts the ceremony, to remove the controversial photo caption. The museum's chairman Avner Shalev told the envoy in a letter he would be open to reviewing the matter. REUTERS/Yonathan Weitzman (JERUSALEM)

Az előző szövegváltozatban még az szerepelt, hogy XII. Piusz „aktívan” kereste Berlin kegyeit, vagyis egy olyan szerződés lehetőségét, amely az egyház jogait biztosította, akkor is, ha ezzel a náci Németországot kellett elismernie. XII. Piusz nem akadályozta meg a zsidók deportálását Rómából Auschwitzba, nem csatlakozott a szövetségeseknek ahhoz a nyilatkozatához, amely elítélte a zsidók kiirtására tett kísérleteket, és maga sem tiltakozott nyilvánosan a zsidók legyilkolása ellen – állította korábban a Jad Vasem. Dan Michman, a Jad Vasem berkeiben működő Nemzetközi Holokauszttanulmányok Központjának igazgatója szerint a tabló szövegét azután módosították, hogy a Vatikán hozzáférést engedett a kutatónak az 1939-ig keletkezett dokumentumokhoz. A megjegyzést, hogy XII. Piusz nem akadályozta meg a zsidók deportálását, átvették az új tablóra is.

A változtatással a Jad Vasem egy több éve húzódó vitának vetett véget, de ahogy Jaari a vasárnapi bejelentésében hangsúlyozta, az emlékközpontot nem vatikáni fellépés késztette a döntésre, és az új szöveget nem is egyeztették előre a Szentszék képviselőivel. A két fél viszonya nem éppen felhőtlen: 2007-ben Antonio Franco, korábbi izraeli nuncius nyíltan az épp akkori holokauszt-emléknaptól való távolmaradással fenyegette meg az emlékközpontot, ha a Jad Vasem nem módosít a szövegen. A emlékközpont erre egyébként hajlandó is lett volna, de csak azzal a feltétellel, hogy megnyílnak a vatikáni archívumok a Szentszék és maga XII. Piusz világháborús szerepének tisztázására. Ez utóbbi egyébként máig nem történt meg, a Vatikán csak egy nagy műgonddal válogatott és megszerkesztett dokumentumcsomagot hozott nyilvánosságra nemrég. A Jad Vasem szerint az aktákból ugyan sok minden kiderül, de ugyanennyi kérdés marad megválaszolatlanul is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.