Egyhetes diáktüntetés kezdődött Hongkongban

Több ezer hongkongi egyetemista kezdett egyhetes tüntetéssorozatba hétfőn a szabad jelöltállításért a következő kormányzóválasztáson – számolt be online kiadásában hétfőn a South China Morning Post.

Az úgynevezett iskolai sztrájk délután kezdődött, és az egyetemnél öltött formát, ahol a többségükben fehér pólót viselő diákok ülve, az erős napsütéstől magukat ernyővel védve hallgatták a dobogón szónoklókat. Időnként jelszavakat skandáltak, máskor a könyveikbe, jegyzeteikbe temetkeztek. A szervezők szerint a tüntetők száma elérte a 13 ezret - írja a Híradó.

Megfigyelők szerint a több mint 20 egyetem és főiskola diákjait mozgósító tüntetés mintegy előjátéka a Foglald el a központot! nevű mozgalom nagyszabásúra tervezett demonstrációjának, amelynek során a város pénzügyi központját kívánják megbénítani.

A kínai törvényhozás a múlt hónapban arról határozott, hogy „a hongkongi demokrácia kiszélesítése végett” a 2017. évi kormányzóválasztáson biztosítja az általános választójog érvényesülésének lehetőségét, ám a végleges jelöltállítás joga - 2-3 jelölt állítható - egy, a helyi társadalmi rétegeket „széles körben” képviselő 1200 fős jelölőbizottság dolga lesz. A különleges közigazgatási övezet vezetőjének hivatalos kinevezéséhez Peking jóváhagyására is szükség lesz. Korábban egy választási bizottság szavazott a kormányzó személyéről.

Peking a Kínához 1997-ben visszakerült gyarmatnak az „egy ország két társadalmi rendszer" elve keretében magas fokú autonómiát ígért és biztosított, ám ragaszkodik hozzá, hogy a jövőbeni választási reform a hongkongi alaptörvény, más néven „minialkotmány” és az ország törvényei alapján menjen végbe. Ez pedig - hangoztatják - egyelőre kizárja az úgynevezett szabad jelölés rendszerét.

A hongkongi megmozdulást szervező diákszövetség közölte, megkapták az engedélyt arra, hogy kedd és csütörtök között a város központi kerületében folytassák demonstrációjukat. A hallgatókat egyébként több mint 400 egyetemi oktató, alkalmazott biztosította támogatásáról, s az egy hét során helyenként nyilvános előadásokkal pótolják az elmaradt órákat.
A hongkongi kormányzat közleményben tudatta, hogy tiszteletben tartja a diákok ambícióit és kitartását. Közölte, hogy a politikai rendszer fejlődésének kérdése bonyolult és ellentmondásos, s ezért érthető, hogy a sokszínű hongkongi társadalom különböző csoportjai, egymástól eltérő véleményeket és érveket fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban.

A pekingi döntést követően a Foglald el a központot! mozgalom lendülete némileg megingott, egyik vezetője kudarcnak ismerte el korábbi hangos kiállásuk eredménytelenségét. Sajtóbeszámolókból és felmérésekből kiderült, hogy a hongkongiak megosztottak a kérdésben, s korábban nem tapasztalt méretekben az úgynevezett Peking-pártiak, vagy a hivatalos választási rendet elfogadók is hallatták a hangjukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.