Egyházától kapott nagy pofont Tőkés László

Közös nyilatkozatban védték meg Csűry István püspököt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) esperesei Tőkés László korábbi püspök vádjaival szemben. Tőkés korábban a kommunista politikai rendőrséggel, a Securitatéval való együttműködéssel vádolta a püspököt.
Az esperesek által jegyzett szerdai keltezésű nyilatkozat szerint Tőkés László európai parlamenti képviselő bizonyítékok nélkül "próbálja rásütni" Csűry István püspökre, hogy a Securitate besúgója volt, "bízva abban, hogy a sokszor megismételt hazugság elég arra, hogy besározza Csűry Istvánt".

"Mi és több százezer református maradéktalanul megbízunk Csűry István püspökben, aki több ízben kijelentette, hogy nem volt a titkosszolgálat embere. Csűry István püspökként nem vesztette el egyháza bizalmát és tiszteletét, emberként pedig sem a józanságát, sem az emberségét, sem pedig az eszét" - áll a nyilatkozatban.

Az esperesek arra figyelmeztetnek, hogy Tőkés László jelenleg az egyetlen közéleti szereplő, aki volt püspökként támadja az egyházat. "Kétes szándékainak elérésében attól sem ódzkodik, hogy a karaktergyilkosságot - mint a politikai hadakozás legaljasabb nehézfegyverét - vesse be" - vélték az esperesek.

"Ismételten és határozottan felszólítjuk, ha már képviselni nem tud bennünket, legalább ne támadjon" - áll a nyilatkozatban, amelyet az egyházkerület esperesi kollégiuma nevében kilenc esperes ír alá.

Tőkés László keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján olyan feljegyzéseket tett közzé Csűry Istvánról, amelyek szerinte közvetve azt bizonyítják, hogy a KREK püspöke együttműködött a Securitatéval. A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) ugyan 2009-ben olyan iratot állított ki az akkori püspökjelöltről, amely szerint "nincs arra vonatkozó adat, hogy Csűry István a Securitate ügynöke vagy besúgója lett volna", a szegedi Molnár János egyháztörténész Kiss és Rosescu fedőnéven adott jelentéseket talált egyes erdélyi lelkészek megfigyelési dossziéiban, amelyek szerinte Csűrytől származnak.

Az egyházkerületben ősszel választásokat tartanak, és Csűry István újabb püspöki mandátumra pályázik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.