Egyhangú támogatás Barrosónak

A késő éjszakába nyúló viták után az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői egyhangúan kiálltak José Manuel Barroso újrajelölése mellett az Európai Bizottság élére, s most az új összetételű Európai Parlamenten a sor, hogy eldöntse, szavaz-e a kinevezésről már a júliusi alakuló ülésen.

Az éjszakai sajtóértekezleten a portugál néppárti politikus azt mondta, nagyon meghatotta a támogatás, amelyet jobb- és baloldali, illetve liberális, vagy éppen pártokhoz nem tartozó vezetőktől kapott. Hozzátette: az unió természetesen politikai építmény, de nem pártépítmény. A maga részéről mellőzné a továbbiakban is a pártoskodást, amikor Európának a gazdasági válsággal és a klímaváltozással kell szembenéznie, s ezekre a kihívásokra kell megoldást találnia.

José Manuel Barrosót egyhangúlag támogatták az EU állam- és kormányfői Brüsszelben, 2009. június 18-án
José Manuel Barrosót egyhangúlag támogatták az EU állam- és kormányfői Brüsszelben, 2009. június 18-án

Az állam- és kormányfők lényegében az érvényben lévő Nizzai Szerződés alapján, de már a Lisszaboni Szerződés szellemében jelölték Barrosót, s a cseh elnökség, illetve az őt júliustól követő svéd konzultációkat folytat a parlamenti csoportokkal, amelyek közül a szocialisták és a zöldek fenntartásaikat hangoztatják a legnagyobb, néppárti frakció jelöltjének számító bizottsági elnökkel szemben. Közben persze folytatódnak az alkudozások a törvényhozás elnökének személyéről, illetve, hogy a Lisszaboni Szerződés reménybeli életbe lépése után, ki lehet majd az EU elnöke, illetve külügyi képviselője, gyakorlatilag külügyminisztere.

A Lisszaboni Szerződésről az íreknek újabb népszavazást kell rendezniük, de előbb jogilag kötelező biztosítékokat kérnek a többi tagországtól, hogy megőrizhetik semlegességüket, adó- és abortuszpolitikai önállóságukat. A garancia formáját illetően nem jutottak dűlőre csütörtökön a csúcs részvevői, a munka pénteken folytatódik. Ám nyilvánvaló, senki sem nyitná újra a Lisszaboni Szerződés ratifikációs eljárását. Ugyancsak pénteken szövegezik meg az álláspontot az európai bankfelügyelet átszervezéséről, s a brit fenntartások beillesztéséről, azaz annak kimondásáról, hogy az új testületek csak tanácsadói feladatot kapnak, de nem hozhatnak olyan kötelező erejű döntést, amellyel a határon átnyúló tevékenységet folytató bankok esetleges megmentését valamely ország nyakába varrják.

Barroso mindenesetre azt mondta, több Európára van szükség, de gyorsan megjegyezte: nem több bürokráciára, nem több feladat elvonására a tagországoktól, hanem több együttműködésre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.