Egyezmény a jeruzsálemi szent helyek védelméről

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap helikopteren félnapos villámlátogatást tett vallási kérdések megbeszélésére Jordánia fővárosában, Ammánban.

Abbász és II. Abdalláh jordániai király egyezmény írt alá a jeruzsálemi szent helyek védelméről, közölte a Majan palesztin hírügynökség vasárnap. Abbász vasárnap helikopteren félnapos villámlátogatást tett vallási kérdések megbeszélésére Jordánia fővárosában, Ammánban. A tárgyalásokon a palesztin elnök és a jordániai király mellett részt vett mindkét fél  vallásügyi minisztere is.

A politikusok megállapodtak, hogy Jordánia az 1967 óta Izrael fennhatósága alatt lévő jeruzsálemi „keresztény és muzulmán szent helyek védelmezője", és elismerték, hogy egész Palesztina Kelet-Jeruzsálem fővárossal a palesztinok felségterülete. A szimbolikus gesztussal Abbász elfogadta Jordániának a szent helyekkel kapcsolatos különleges szerepét, amelyet az Izraellel 1994-ben megkötött béke is elismert.

A palesztinoknak gyakorlatilag nincs beleszólásuk az 1967 óta izraeli kézen lévő Kelet-Jeruzsálem ügyeibe, a város és a szent helyek jövendő sorsát a két éve megszakadt izraeli-palesztin tárgyalásokon próbálták rendezni. Múlt héten a katari emír egy egymilliárd dolláros alap létrehozását szorgalmazta Jeruzsálem arab jellegének védelmére, amelyhez országa más adakozók csatlakozása mellett kétszázötven millió dollárral kész hozzájárulni. „A palesztinok, az arabok és a muzulmánok jogai Jeruzsálemben nem képezik vita tárgyát, és ezt Izraelnek fel kell ismernie" - mondta az emír.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.