Egyensúly Washington és a tálibok között

Az arab világ legfiatalabb vezetője került hatalomra Katarban: Tamim bin Hamad Al-Thani kedden mindössze 33 évesen vette át az uralkodást apjától, Hamad bin Khalifa Al Thanitól.

Az évek óta veseproblémákkal küzdő, távozó sejk tévébeszédében arról beszélt: itt az ideje, hogy egy új generáció vegye át a hatalmat. A fiatalok az utóbbi években bebizonyították, hogy határozottak és értik az idők szavát - mondta.

Mint a BBC rámutat, az Öböl-térségében meglehetősen ritkák a békés hatalomváltások. A most távozó emír például 1995-ben saját apja hatalmát döntötte meg vértelen puccsal, és jelentős globális tényezővé tette hazáját. Megerősítette az együttműködést az Egyesült Államokkal, amely komoly katonai bázissal rendelkezik Doha mellett.1996-ban megalapította az Al-Dzsazíra hírtévét, amely forradalmasította a médiát az arab világban. Jelentős olajkincseinek köszönhetően az IMF becslése szerint ma Katar rendelkezik a legmagasabb egy főre eső GDP-vel a világon.

Tamim sejk várhatóan fiatalít a kormányon is, de nem változtat az apja által követett irányvonalon. A Spiegel szerint a fiatal uralkodó ellentmondásos országot örököl: az Al-Dzsazíra ugyan a médiaszabadságot támogatja a térségbene, de eközben Katarban életfogytiglani börtönnel sújtottak egy kritikus költőt. Fenntartják a szövetségi viszonyt az Egyesült Államokkal, miközben Katar fővárosában, Dohában nemrég irodát nyitottak az afgán tálibok. Az arab tavaszt éltetik, de közben saját népüknek nem adják meg a szavazati jogot. Örökli a feszült viszonyt szomszédaival, Bahreinnal és az Egyesült Arab Emirátusokkal, amelyek szerint Katar finanszírozza az iszlám radikálisoknak tartott  Muzulmán Testvéreket. Hasonló vádak hallhatók Líbiából és Egyiptomból is.

Tamim a távozó sejk második fia, aki 2003-ban váltotta fel bátyját trónörökösként. A brit Sandhurst katonai akadémián végzett, két feleségétől eddig hat gyermeke született.  Eddig a katari befektetési hatóság elnöke és a hadsereg főparancsnok-helyettese volt. 2002 óta a nemzetközi olimpiai  bizottság tagja és egyik fő célkitűzése, hogy hazáját a sportvilág fővárosává teszi: 2015-ben itt rendezik a kézilabda világbajnokságot,  2016-ban a kerékpár-világbajnokságot, 2022-ben pedig  - a világon először egy arab országban - Kataré a futball világbajnokság rendezési joga is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.